Jastuci na kojim spavamo i sa kojima nam je lice u kontaktu svakog dana, odnosno noći se često zaboravljaju kad je u pitanju čišećenje kuće. Mnogi misle da je dovoljno oprati i zamijeniti jastučnice, ali to nije tako. Kad god mijenjat posteljinu, trebalo bi da očistite i same jastuke.

Prije nego što krenete sa pranjem važno je da znate od kog materijala je vaš jastuk napravljen i čime je napunjen da biste znali kako pravilno da ih očistite. Odmah da vam kažemo, nije toliko komplikovano koliko ste vi možda mislili.

Jastuke punjene perjem i vunom perite u mašini

Ako su jastuci na kojima spavate napunjeni perjem ili vunicom bez problema ih možete prati u mašini za pranje, ali na programu za delikatni veš. Isto tako, bez problema ih možete sušiti u sušilici uz odgovarajući program. Kad je sušenje u pitanju morate biti posebno pažljivi, jer se mokro perje vrlo brzo upljesnivi. Stručnjaci preporučuju da jastuke poslije sušilice ostavite na štriku ili na radijatoru nekoliko sati tako da budete sigurni da je sve suho. Isti slučaj je i sa jastucima koji su napunjeni sintetičkim materijalima.

Prskajte jastuke votkom, između pranja

Jastuke bi trebalo prati jednom do dva puta godišnje, u zavisnosti od toga koliko su prljavi i ne bi trebalo da pretjerujete. Votka je sjajno sredstvo za dezinfekciju kao i za ubijanje neugodnih mirisa i zato slobodno, povremeno poprskajte jastuke votkom. Sipajte piće u sprej flašicu, poprskajte jastuke, ostavite da se suše i to je to.

Hemijsko čišćenje za dekorativne jastuke

Kada su u pitanju jastučići koje stavljamo na kaučeve za ukras njih bi trebalo nositi na hemijsko čišćenje jer su obično napravljeni od materijala koji nisu za pogodni za pranje i sušenje u mašinama. Naravno, u svakom slučaju možete prati samo mrlje kako se budu pojavljivali i to posebnim sredstvima za čišćenje, po mogućnosti suho.

Jastučnice mijenjajte jednom sedmično

Kad je u pitanju pranje jastučnica, stručnjaci kažu da bi ih trebalo prati jednom sedmično, a tokom ljetnjih mjeseci kada se znojimo više nego inače jastučnice bi trebalo mijenjati i do dva puta sedmično. To ćete naravno procijeniti sami. Svilene i satenske jastučnice uvijek perite na što nižim temperaturama.

Podijeli ovo