Ako često gledate američke serije i filmove i divite se njihovim prostranim kuhinjama koje su savršeno uređene, prostrane, sjajno organizovane i svaka od njih ima veliko ostrvo na sredini onda ste sigurno poželjeli jednu takvu u svom domu.

Svi mi koji želimo kuhinjsko ostrvo negdje vjerujemo da je za to potrebno imati baš veliku kuhinju, ali istina je da ga uz dobro planiranje možete staviti u malu kuhinju, a da ne bude tijesno.

Kuhinjska ostrva su korisna i multifunkcionalna i bez obzira ne to koliko je vaša kuhinja mala trebalo bi da ga planirate u vašem prostoru. Možda mislite da će vam ostrvo samo zauzeti prostor, razmilsite šta sve dobijate ako ga postavite. Tu su, na prvom mjestu, dodatne radne površine, može se koristiti kao sto za ručavanje, obično sadrži prostor za odlaganje i na kraju ako je dobro postavljen sigurno neće poremetiti protok u kuhinji.

Prava veličina ostrva

Ono na šta treba da obratitie pažnju jeste da ako je ostrvo postavljeno nasuprot kuhinjskih aparata i elemenata da se vrata otvaraju bez ikakvih smetnji. Po pravilu bi trebalo da stoji na sredini, ali ako je kuhinja otvorena, odnosno ako su elementi u jednom nizu možete ga iskoristiti da formirate slovo L.

Razmak između ostrva i kuhinjskih elemenata ne bi trebalo da bude manja od 80 centimetara. Prije nego što kupite ostrvo obavezno stavite na pod papir koji je dimenzija baš kao radna ploča koju planirate nabaviti pa testirajte nekoliko dana, da li će vam biti nezgodno. Ako zaključite da će biti previše tijesno onda nabavite ostrvo na točkićima koje ćete moći sklanjati po želji. Odličan izbor za to je mesarska daska, koja će kuhinji dati sasvim poseban štih, a više je nego korisna.

Ako planirate nabaviti ostrvo, ovo su neke od ideja koje bi trebalo da uzmete u obzir.

Podijeli ovo