Ako se bavite uzgojem biljaka onda ste morali primjetiti kako su u posljednje vrijeme sukulenti jako popularni, a mi vjerujemo da je glavni razlog tome što im nije potrebna neka posebna njega da bi uspjeli. Tačnije nije im potrebna nikakva njega.

Sukulenti su biljke koje uspjevaju u suhim područjima poput pustinja, a odlikuju ih mali, tvrdi listovi i najpoznatiji sukulent koji je se kod nas jako često može vidjeti jeste čuvarkuća. Među sukulente spada i orhideja kojima je pptrebna voda, ali one rastu u većim skupinama i područjima i kiša jako teško može doći do njih. Uzgajaju se vijekovima i najčešće ih biraju za kancelarijske biljke kojima nisu potrebni neki posebni uslovi.

Zašto bi trebalo da uzgajate sukulente

Ako ste jedna od onih osoba kojima biljke uvenu čim ih pogledate, a žarko želite da svoj životni ili radni prostor ukrasite zelenilom onda su sukulenti kao stvoreni za vas. Mi imamo nekoliko više nego dobrih razloga zašto bi trebalo da se odlučite baš za njih.

Nisu zahtjevne za održavanje. Sukulente treba zalivati jako malo, a plijevljenje gotovo da i nije potrebno.

Dolaze u raznim oblicima i bojama. Postoji zaista mnoštvo različitih vrsta sukulenata od onih velikih do sasvim malih koje možete držati na radnom stolu ili na prozoru u kuhinji.

Ne skupljaju insekte. Postoje ljudi koji ne žele biljke u svom domu ili kancelariji zbog insekata koje privlače, a to sa sukulentima nije slučaj. Biljke koje ne zahtijevaju puno vode obično privlače manje insekata, a to je i zbog debelih, tvrdih listova u koje insekti teško mogu proći pa vrlo brzo odustanu.

Nikada neće prerasti. Još jedan sjajan razlog zbog koga bi trebalo da razmislite o sukulentima je što možete biti sigurni da neće prerasti i da se neće razviti toliko da ćete morati presađivati ili izbaciti napolje.

Podijeli ovo