Kad ste posljednji put napravili reorganizaciju vašeg zamrzivača? Da li prepoznajete sve kesice koje se u njemu nalaze? Znate li datume kad ste određene nairnice stavili u zamrzivač? Sve su to pitanja na koja bi trebalo da znate odgovor ako su vam namirnice u zamrzivaču dobro organizovane.

Prije nego što krenete sa organizacijom zamrzivača trebalo da bi da znate neke osnove koje će vam u tome pomoći.

Otkrijte koje namirnice se mogu zamrzavati

Iako bi svi mi voljeli da se sve namirnice mogu staviti u zamrzivač i na taj način im se produžiti rok trajanja, to nažalost nije tako. Voće i povrće koje u sebi ima visok procenat vode (zelena salata, lubenica, tikvice) kao i mliječni proizvodi ne bi trebalo da se nađu u zamrzivaču. Zao su gotove palačinke, vafli, bobičasto voće, orašasti plodovi i gotova jela sasvim dobri kandidati za zamrzivač.

Hranu pakujte u porcije

Veoma je nezgodno kada spakujete veliku količinu hrane u jednu posudu i kesu iako znate da nećete koristitit sve odjednom jer hrana koja se jednom odmrzne ne bi trebalo ponovo da se zamrzava. Iz tog razloga najbolje bi bilo da hranu zamrzavate u pojedinačnim porcijama pa ste bez brige. Koristie posebne vrećice sa zatvaračem koje ćete moći koristiti više od jednom .

Neka kese budu tanke.

Kada zamrzavate hranu gledajte da je rasporedite po cijeloj kesi, tako da bude što tanje. U tom slučaju ćete uštedjeti dosta prostora u zamrzivaču što je neophodno ako imate samo nekoliko ladica u sklopu frižidera. 

Koristite odgovarajuće posude

Plastične futrole u kojima obično držite fascikle u kancelariji mogu biti sjajn izbor za organizaciju zamrzivača. Uske su i u njih može stati dosta kesica sa pojedinačnim porcijama hrane. Isto tako na njih možete stavljati etikete na koje ćete pisati šta se tačno nalazi u kojoj futroli. Isto tako možete nabaviti plastične posude u jednu stavljajte povrće, u drugu meso u treću gotova jela.

Važno je i da ukoliko pakujete hranu u plastiče posude koristite one koje su namijenjene za zamrzivač baš kao kad je u pitanju mikrotalasna rerna.

Etikete

I na kraju, veoma je važno da vam napomenemo da morate označiti kojeg datuma ste stavili određenu hranu u zamrzivač jer ona tamo nije dugovječna. Čak i u zamrzivaču postoji rok trajanja.

Podijeli ovo