Jedna od najvažnijih stvari u svakoj kuhinji je dobra organizacija. U svakom trenutku morate znati gdje vam koja stvar stoji i prije svega, kuhinja mora da bude funkcionalna. To znači da u blizini šporeta morate imati kuhače, žice za miješanje, ulje, začine i još mnogo, mnogo toga. Ne znate kako da složite stvari u kuhinji tako da su vam nadohvat ruke i da ih ne morate tražiti svaki put kad vam zatrebaju? Ne brinite, mi vam donosimo deset sjajnih i veoma praktičnih rješenja za taj problem.

Napravite mjesta za knjige s receptima

Otvorena polica je odlično mjesto za držanje knjiga s receptima. Samo vodite računa o tome da nisu izložene vlagi od frižidera ili masnoći od šporeta.

Okačite stvari

Stavite kukice na zidove i na njih okačite kecelje i kuhinjske krpe. Samo pripazite da ne budu blizu šporeta.

Grupišite slične stvari

Grupišite stvari u skladu sa njihovim namjenama i složite ih u određeni ormarić. Tako ćete uvijek naći sve na jednom mjestu.

Napravite zonu za kuvanje

Sve lonce i tave držite u blizini šporeta – na taj način ćete napraviti sopstvenu zonu za kuvanje i začas ćete nađi svo posuđe koje vam treba dok pripremate ručak.

Efikasno slaganje

Špatule, žice za miješanje, kuhače i ostale slične stvari stavite u blizinu šporeta pošto će vam često zatrebati dok pripremate hranu.

Pregrade u fiokama

Recite zbogom danima kada ste preturali po fiokama tražeći viljušku u hrpi kašika. Organizatori za fioke sa pregradama odvojiće kašike, viljuške i noževe jedne od drugih i zahvaljujući njima prije ćete postaviti sto i ručati.

Kategorišite hranu

Ne postoji čovjek koji nije izgubio minut – dva previše zato što je tražio neku namirnicu u ostavi. Da biste to izbjegli, složite stvari u ostavi po kategorijama.

Vrata ostave

Iznenadili biste se koliko stvari još može stati u vašu ostavu uz samo malo mašte i organizacije. Na vrata ostave instalirajte police sa providnim džepovima i u njih pospremite stvari. Divno, zar ne?

Lonci i tave

Ukoliko u vašoj kuhinji imate dovoljno mjesta, okačite lonce i tave iznad šporeta.

Postolje za knjige koje se uvlači pod ormarić

Zahvaljujući ovom postolju, recept će vam biti blizu sve dok ne završite s pripremom jela. Tada ovo zgodno postolje za knjige jednostavno gurnete natrag pod ormarić.

Podijeli ovo