Kažu da se dobra domaćica poznaje po tome koliko joj je čisto kupatilo, ali stručnjaci kažu da u domu postoje puno prljavija mjesta od kupatila i nikada ne biste pogodili o čemu je riječ.

Prema istraživanjima kompanije NSF International kupatilo nije najprljavije mjesto u domu i da je koncentracija bakterija puno veća u kuhinji. Oni to objašnjavaju time da su toplina i vlažnost uslovi koji su bakterijama potrebni za razmnožavanje, a sve to se nalazi upravo u kuhinji.

Mi vam donosimo listu najprljavijih mjesta i savjete kako da ih pravilno očistite.

Sudoper

Pošto je sudoper u kuhinji gotovo uvijek mokar, a pored toga u njemu se često mogu naći komadići hrane, to znači da je savršeno okruženje za razmnožavanje bakterija. U sudoperu se mogu stvoriti bakterije poput salmonele i ešerihije koli. Veoma je važno da svakodnevno perete sudoper kao i česmu dezinfekcijskim sredstvom.

Spužvice i krpe za brisanje

Među najprljavijim predmetima u vašoj kući su sigurno spužvice za pranje suđa i truleksi koji su gotovo uvijek mokri i često u doticaju sa hranom i raznim drugim prljavštinama. Najjednostavniji način da ih dezinfikujete jeste da ih svakodnevno stavite u mikrotalasnu na dva minuta ili ih operete u mašini za suđe. Naravno postoji opcija i otkuhavanja.

Daske za rezanje

Kada su u pitanju daske rezanje onda morate poštovati pravilo ili da imate odvoje ne daske za meso, voće i povrće i ribu ili da ih dezinfikujete nakon svake upotrebe. Plastične daske se mogu prati u mašini za suđe, ali istraživanja su pokazala da bakterije na njima duže ostaju nego na drvenim daskama. Drvene daske najbolje ćete oprati pomoću soli, limuna i sirćeta.

Frižider

Da biste spriječili ukrštenu kontaminaciju važno je da sve sirove namirnice držite odvojene u najdonjoj polici.

Česme u kupatilu

Najviše korištene stvari u kupatilu su česme i njihove ručke se najčešće diraju i iz toga razloga one spadaju među najprljavija mjesta. Ne wc šolje, već česme. Razlog za to je veoma jasan jer prvo što uradimo nakon korištenja toaleta jeste da otvorimo vodu da operemo ruke. Česme bi trebalo svakodnevno brisati sredstvima za dezinfekciju.

Prostirka za kadu

Ovdje mislimo na one gumene prostirke koje se stavljaju na dno kade da se ne kliže i one su pravo leglo bakterija koje bi trebalo dobro oprati nakon svakog tuširanja.

Ručke na šporetu

Kad čistimo šporet često zaboravljamo na ručkice koje su obično prljavije od same ploče što je logično jer njih čisto diramo rukama. Brišite ih nakon svake upotrebe šporeta.

Kada

Zbog vlage u uglovima kade se često pojavljuje plijesan i to je jedan od razloga zašto se upravo kada nalazi na ovoj listi. Nakon svakog korištenja kadu operite sredstvom za dezinfekciju i po mogućnosti uglove obrišite suvom krpom.

Čaša za četkice za zube

Vjerovali ili ne rep vaše četkice za zube je jedno od najprljavijih mjesta koje svakodnevno držite u ruci, a samim tim to je i čaša u kojoj četkice stoje. Dobra ideja je da na četkice stavljate plastične zaštite.

Radne površine u kuhinji

Najprljaviji dio radnih površina u kuhinji je siguno onaj u blizini sudopera i šporeta i te dijelove treba da detaljno čistite svakog dana.

Podijeli ovo