Sezona odmora je zvanično počela, možda ste i vi među onima koji su već rezervisali i isplanirali cijeli odmor i sve što vam je preostalo jeste da odbrojavate dane do polaska na zasluženi odmor. Prije nego što zaključate vrata stana i pozdravite ga na desetak dana obavezno provjerite jeste li uradili ovih 10 stvari.

Zatvorite glavni ventil za vodu. Nikad ne možete biti sto odsto sigurni da se za vrijeme odmora neće desiti neko pucanje cijevi koje bi moglo prouzrokovati poplave u vašem, ali i u komšijskim stanovima i zato bi bilo dobro da prije nego što krenete na odmor, zatvorite glavni ventil, posebno ako niko neće obilaziti stan dok vas nema.

Sve aparate isključite iz struje. I da, ovdje mislimo na apsolutno sve, od šporeta, preko frižidera i mikrotalasne pa sve do veš mašine. Koliko zbog sigurnosti toliko i zbog struje koju ovi aparati troše i kada ne rade.

Ugradite tajmer za svjetlo. Ništa više ne mami provalnike nego svjetlo koje je stalno ugašeno i zato bi bilo dobro da ugradite tajmer koji će omogućiti da se svjetlo samo pali i gasi u vrijeme u koje podesite.

Obavijestite sve da vas neće biti. Pošaljite mejl svima kojima mislite da treba da odlazite i da nećete biti dostupni neko vrijeme, ovo se posebno odnosi na one koji rade sa klijentima, jer je neophodno da ih preusmjerite na svoje kolege. Isto tako otkažite sve dostave.

Podesite termostat. AKo živite u zgradi u kojoj klima radi cijelo ljeto, onda barem podesite termostst, tako da je smanjite na minimum da uštedite na računu.

Sipajte sodu bikarbonu u odvode. Soda bikarbona se pokazala kao veoma korisnim sredstvom za kućanstvo i zato prije nego što odete na odmor sipajte u odvode sodu, pa zalijte običnim bijelim sirćetom. U tom slučaju možete biti sigurn da se odvodi neće zapušiti, ni usmrditi dok vas nema.

Napravite čistku u špajzi i frižideru. Sve ono što je kvarljivo bacite ili podijelite rodbini i komšijama, a svu suhu hranu samo dobro zapakujte, zatvorite gumicama, spakujte u kutije sa poklopcima ili teglama.

Očistite kuću. Možda prije puta nećete imati vremena za generalku, al vjerujte nam na riječ da je sjajn osjećaj kada s puta dođete u čistu kuću i zato se potrudite koliko je u vašoj moći da sve dovedete u red prije puta.

Zamrznite gotova jela. Da po povratku s puta ne biste odmah morali nešto kuhati, pokušajte nekoliko sedmica ranije kuhati veće porcije i ostatke stvaljati u zamrzivač. Dobro će vam doći.

Provjerite osiguranje. I posljednje, ali ne manje važno je da provjerite imate li odgovarajuće osiguranje u slučaju da se sa stanom nešto desi dok vas nema. Možda vam se ovo čini kao nebitna stavka, ali naš savjet vam je da bez toga ne krećete na put.

Podijeli ovo