Ništa ne pokvari uživanje u divnim ljetnim večerima kao ono iritantno zujanje komaraca. Nemojte se nervirati i ne dozvolite im da ovladaju vašim domom. Donosimo vam nekoliko odličnih savjeta za to kako da se jednom za sva vremena prirodnim putem riješite ovih dosadnih insekata.

Posadite biljke

Komarci mrze jake mirise i to je nešto što treba da iskoristite. Da biste ih otjerali i iz vašeg dvorišta, razmislite da posadite limun, bosiljak, mentu, ružmarin ili bijeli luk.

Mrežica protiv komaraca

Mrežice protiv komaraca će ih definitivno držati podalje od vas. Veoma su efikasne, a osim na prozoru, možete ih postaviti i iznad svog kreveta u slučaju da se neki komarac probije kroz trenutno otvorena vrata.

Svijeće od citronele

Citronela je vrsta limunske trave i pokazala se kao odlično rješenje u borbi protiv komaraca. Bilo da ih sami napravite ili ih kupite u prodavnici, komarci će bježati glavom bez obzira kad god upalite ove svjećice.

Posadite lavandu

Lavanda je biljka koju je lako održavati, a izgleda predivno i miriše još ljepše. Najvažnije je da do nje dospijeva dovoljno sunca. Saksiju sa lavandom držite na prozoru ili u dvorištu i komarci vam više neće dosađivati.

Izbjegavajte stajaću vodu

Jedna od stvari koja najlakše privlači komarce je voda koju ste ostavili da stoji na balkonu ili u bašti. To je raj za komarce. Izbacite iz bašte sve prazne saksije ili posude koje sakupljaju vodu i izbjegavajte ukrase kao što su kupke za ptice.

Stavite ružmarin i žalfiju na roštilj

Divno veče, gosti su vam stigli i raspalili ste roštilj – a onda su vas komarci otjerali u kuću. Recite dosta! Na roštilj koji je još uvijek topao stavite ružmarin ili žalfiju i gledajte kako komarci panično bježe od njihovih jakih mirisa.

Koristite esencijalna ulja

Esencijalna ulja možete koristiti za mnogo toga, a jedna od njihovih korisnih namjena je tjeranje komaraca. Najbolje je da se odlučite za ulja od limuna, eukaliptusa, lavande, citronele i bosiljka.

Podijeli ovo