Umjetnost je živjeti u malim stanovima, ali je pravo čudo znati izabrati komade kojima ćete na najbolji mogući način iskoristiti svaki kvadrat vašeg doma. Postoje dekorativne stvarčice koje se nalaze u skoro svim malim stanovima, a mi vam danas otkrivamo i koje su to.

Stolić

Tri stolića na mjestu gdje bi trebao biti jedan? Upravo u tome je ljepota stolova na slici. Raširite ih kada vam treba više površine za piće i grickalice, pomjerite ih kada imate goste i pospremite ih kada vam više ne trebaju. Kako biste vizualno uštedjeli na prostoru izaberite akrilne stoliće.

Okrugli jastučići za sjedenje

Iako možda niste ljubitelj ovih jastučića, dajte im priliku zato što ih možete iskoristiti na mnogo načina. Stavite grickalice na stolić i gledajte kako vaši prijatelji uzimaju jastučiće kako bi sjeli što bliže zdjelama sa kokicama i smokijem. Jedan jastučić stavite ispred stolice i dobili ste ležaljku. Osim toga, jastučić možete staviti i uz sofu, na njega postavite tacnu i dobili ste stolić. Najbolje od svega je što ih možete pospremiti ispod stolića – mali su, praktični i ne zauzimaju mnogo mjesta.

Lebdeće police

Lebdeće police su savršeno mjesto na koje možete staviti stvari koje bi inače zatrpale pod. U sobi sa slike nije bilo mjesta za noćni ormarić, ali zato je ova polica spasila stvar.

Velika ogledala

Ako ne možete da srušite neke zidove i tako povećate prostoriju, onda na njih stavite ogledala. Ona će reflektovati svjetlost i vizualno će proširiti sobu pa će tako svaka prostorija izgledati veća nego što jeste. Da bi efekat bio još bolji, stavite veliko ogledalo iza nekog malog komada namještaja kao što je stolić na slici.

Prostor za vješanje odjeće

U slučaju da vam nedostaje još jedan ormar iskoristite ćošak u sobi koji je dosad zjapio prazan. Jednostavno okačite odjeću na šipku koju ste sami postavili na zid.

Korpe

Veće korpe sa poklopcem možete staviti ispod stolića dok one manje držite na policama. Šta sve možete staviti u njih? Sve stvarčice koje inače leže razbacane po sobi; hemijske olovke, dječiji autići, bločići i ostali sitni, a potrebni predmeti.

Kolica za posluživanje

Sjećate se ručkova u restoranima hotela kada se konobari pojave sa kolicima za posluživanje na kojima odjednom mogu ponijeti 10 – 15 obroka? Takva kolica možete i vi da iskoristite; napravite od njih pravu malu kafe – kuhinju. Stavite na vrh svoj kafe aparat, filtere za njega, na policu ispod smjestite šolje, šećer i zaslađivače, a na samom dnu neka svoje mjesto nađu kafa, bokali i poneka čaša.

Divne kutije

Svaka polica će izgledati bolje ako na nju stavite lijepe kutije. One su savršeno mjesto za pospremanje brojnih recepata, selotejpa i ostalih sitnica koje su inače stvarale nered na polici u vašoj sobi ili kuhinji.

Ispod kreveta

Prekrivač za krevet i plastična kutija na izvlačenje su vaše rješenje za pospremanje zimske ili ljetne odjeće. Imate prostor – iskoristite ga.

Kukice za kačenje stvari

Ko kaže da na kukice možete okačiti samo kapute i šešire? Jednu dasku sa kukicama stavite u kuhinju i na nju okačite šolje, a druga neka bude u sobi kako biste na nju mogli staviti sve svoje ogrlice.

Teglice i staklene posudice

Ako nemate dovoljno mjesta u kupatilu za držanje blaznica, štapića za uši ili soli za kupanje, stavite ih u male tegle ili staklene zdjelice sa poklopcima. Izgledaće lijepo, a sve će vam biti nadohvat ruke.

Visoke vješalice

Nedostaje vam mjesta za vješanje odjeće u ormaru? Napravite ga sami na zidu uz pomoć daski i šipki. Na više vješalice možete da stavite stvari koje trenutno ne nosite (zimsku ili ljetnu odjeću), a na najniže možete čak da složite i odjevne kombinacije za narednu sedmicu. Divno, zar ne?

Podijeli ovo