Tepih predstavlja jedan od važnijih elemenata uređenja doma. Obično je riječ o velikim komadima, koji lako upadaju u oči. Pobrinite se da njima ostavite dobar utisak! Oni svojom bojom ili uzorkom mogu biti u drugom planu, te tako dopustiti ostalim komadima namještaja da vode glavnu riječ, ili, pak, mogu biti u centru pozornosti. U tom slučaju odaberite uzorak koji se širi iz sredine prema vani, kako biste ostavili vizuelni pečat.

“Čvrsto vjerujem da je tepih element koji povezuje cijelu sobu i trebao bi prizemljiti komade namještaja”, tvrdi dizajnerica enterijera Stefani Stein za portal My Domaine. Ponekad je veliki problem pronaći idealan tepih optimalnih dimenzija za određenu prostoriju. Ako je krivih dimenzija, može izgledati nezgrapno i stvoriti osjećaj neugode. “Ako nemate savršeni tepih prave veličine, probajte s njih nekoliko, samo pazite da izbjegnete korištenje previše tekstura”, zaključila je Stein.

Ne samo da tepisi osiguravaju prostoriji toplinu, oni također štite od buke i ubažavaju naše korake. Za tu funkciju birajte deblje i bogatije tkanje, na primjer, vunu. Vuneni su tepisi topli, izdržljivi, vrlo su otporni, a lako se “oporavljaju” kada s njih maknemo težak namještaj.

Neutralne boje tepiha uvijek su dobar izbor za elegantni dizajn i ako tražite nenametljivu podlogu za lijepi namještaj koji želite istaknuti. Međutim, oni će u velikoj prostoriji izgledati malo i beživotno, stoga ih izbjegavajte koristiti u takvim situacijama. U tom slučaju radije iskoristite drugi trik: teksturu!

Ako tražite idealan tepih za trpezariju, u kojoj računate na česte mrlje, tada je pravi izbor tepih izrađen od polipropilena, koji je izdržljiv, otporan na mrlje, i lako se čisti.

Tepison od zida do zida idealan je za mališane koji se tek uče puzati. Neće biti nezgoda zbog proklizavanja ili popikavanja. Vaši najmlađi će također biti oduševljeni svim teksturama tepiha, resicama koje se daju čupkati i vući…

Tepisi ne moraju biti dosadni! Iskoristite pruge – nabavite tepih s vertikalnim prugama koji će izdužiti prostor, stvarajući dojam prostranosti. Odaberite cik-cak pruge za suvremeni štih (popularni chevron uzorak), a mi preporučujemo sive pruge na bijeloj pozadini.

Tradicionalno i ručno tkan od prirodne vune, ćilim se može koristiti kao zamjena za tepih, podmetač za stolac, pokrivač, a možete ga korisiti i da biste podigli prostor u kojem boravite tako što ćete ga korisiti kao dekoraciju na zidu ili prozoru. Svaki ćilim brenda Kobeiagi kilims na moderan i suvremen način nastoji očuvati tradiciju i baštinu koja se polako gubi – izradom unikatnih ćilima s puno pažnje i ljubavi utkanih u njih.

Umjesto klasičnog tepiha, možete svoj dom ukrasiti “čupavcem”, imitacijom krzna koja može poslužiti kao tepih, prekrivač za stolac, sjajan dodatak za šik dječju sobu ili jednostavno dekoracija za radni kutak. Ako su bijeli čupavci prejednostavni, birajte one jarke boje.

Spavaća soba bi trebala biti lišena velikih tepiha, osim ako nije riječ o tepisima od zida do zida, koji će osigurati boso hodanje bez bojazni od zime. S druge strane, prozračniji dojam ćete dobiti korištenjem samo dva mala tepiha s obiju strana kreveta.

living.vecernji.hr

Podijeli ovo