Kada se spomene sređivanje stana, većina ljudi pomisli na velika renoviranja i još veća ulaganja u novi namještaj, tepihe ili stolariju. Ako ste nedavno promijenili izgled svog doma možda su potrebne samo neke malecke izmjene kako biste osvježili svoj životni prostor. Donosimo vam nekoliko originalnih i veoma praktičnih ideja koje možete uraditi bez ičije pomoći. Vjerujte nam, isplatiće se.

Preuredite ormar

Jedna od stvari koja zadaje najviše glavobolje su neuredni ormari. Kako da im udahnete novi život i postignete da izgledaju lijepo, ali i da budu još funkcionalniji?

Počnite tako što ćete izvaditi sve stvari iz ormara i njegove unutrašnje zidove oblijepiti samoljepljivim tapetama. Neka donji dio bude u jačoj boji, a druga polovina neka zablista u svijetlim nijansama. Sljedeći korak je da izaberete funkcionalne komade koji će pružiti dovoljno mjesta za vaše stvari; i vješalice i police i fioke i korpe moraju biti u preuređenom ormaru. Jedan od kreativnih načina za dobijanje što većeg prostora je i opcija da skinete vrata s ormara i umjesto njih stavite zavjese kao što je to prikazano na slici.

Novi izgled kuhinjskih elemenata

Cijene kuhinjskih ormarića su često vrtoglavo visoke, pa zašto ne biste uštedjeli novac jednostavnim preuređivanjem istih? Skinite vrata sa gornjih kuhinjskih elemenata, ofarbajte ih u bijelo i dobili ste savršene police za korpe, zdjelice i tanjire.

Izlaz u dvorište

Ako imate kuću onda svakako treba što bolje da iskoristite svoje dvorište. Zašto biste u njega ulazili samo kada izlazite iz kuće? Vidite li taj ogromni prazni zid u vašoj trpezariji? Dodajte na njega klizna vrata i osvojićete dupli jackpot – u vašu trpezariju će ući više sunca, a ljeti ćete moći bez problema da iz kuhinje iznosite hranu u dvorište kako biste ručali na svježem vazduhu. Divno, zar ne?

Radni stolovi za vaše školarce

Ukoliko imate dvoje djece kojima je potreban njihov prostor za učenje, evo jedne sjajne ideje kako da im to omogućite. Smjestite stolove tako da tu ima mjesta za dvoje ljudi. Čak i ako imate samo jedno dijete, možete sjesti pored njega i pomoći mu oko domaćih zadataka. Police, ormarići i fioke su neophodni dodaci, a uz to sve dodajte i magnetnu tablu na kojoj će se naći rasporedi časova, spisak obaveza i pokoja fotografija ili crtež.

Novo ruho na kuhinjskim prozorima

Jedan od glavnih problema u kuhinji su vječito zaprljani prozori – bilo da je to od vode ili hrane koja je prilikom kuvanja špricala po njemu. Stavite platno na kuhinjski prozor, a na police dodajte poneku zdjelicu ili šoljicu u istoj boji. Rezultat će vas oduševiti.

Osvježite police sa knjigama

Mislite li da policama s knjigama ne možete udahnuti novi život? Varate se; postoje dva načina da se unesu male promjene koje mnogo znače. Malo papira u boji na unutrašnjem zidu police će oduševiti svakoga, a ukoliko radije ne biste mijenjali njihov izgled, onda razmislite o tome da šarenim papirom oblijepite zid iza njih. Izbacićete monotoniju iz previše bijele sobe, a vaši klinci i klinceze više neće samo proći pored police sa knjigama već će za nekom i posegnuti.

Uredni hodnici

Snijeg, blato i voda – sve se to unese na čizmama i cipelama u hodnik, pa onda kasnije morate čistiti, prati… Zaboravite na te muke! U neposrednu blizinu vrata stavite pleh ili tacnu i napunite ih šljunkom. Kad se vaši mališani vrate sa sankanja neka čizmice izuju i stave na sitne kamenčiće. Poslije samo prospete vodu i šljunak, stavite novi i mirni ste. Nema više blatnjavih i mokrih tepiha i pločica!

 

Podijeli ovo