Mrlje na zidovima nisu ništa neuobičajeno, ali zašto to ne biste izbjegli kad već možete? Uz preventivno održavanje i nekoliko jednostavnih metoda čišćenja vaši ofarbani zidovi će biti besprijekorno čisti.

Preventivno održavanje

Kao prvo, vodite računa da na svježe ofarbanim zidovima u vašem domu nema prašine i mrlja. Preventivno održavanje znači manje ribanja u budućnosti, a to zvuči divno, zar ne? Usisavajte zidove sa mekanim nastavkom za usisivač. Nakon toga ih prebrišite metlom prekrivenom pamučnom krpom koju ćete prethodno pošpricati sredstvom protiv prašine. Takođe možete da koristite elektrostatičnu krpu za brisanje prašine. Otiske prstiju i ostale flekice po zidovima obrišite brzo nakon što se pojave. Nemojte koristiti previše vode.

Zidovi prefarbani lateks bojom

Ukoliko su zidovi u vašem domu ofarbani lateks bojom operite ih toplom vodom i neabrazivnim sredstvom za čišćenje. Umočite čistu spužvu u vodu i dobro je iscijedite. Nježno obrišite zid. Posebnu pažnju obratite na područja koja se često diraju; oko brava i prekidača za svijetlo. Isperite drugom spužvom i čistom vodom. Pazite da ne skvasite područja oko utičnica, prekidača za svijetlo, telefonskih priključaka i drugih električnih veza. Ukoliko morate da očistite mrlje na tim mjestima, isključite struju u kutiji sa prekidačima.

Neke mrlje se neće tako lako dati ukloniti, ali ne brinite, imamo rješenje i za taj problem. Napravite smjesu od praška za pecivo i vode i istrljajte fleke neabrazivnom krpom. Mrlje na ofarbanoj stolariji možete očistiti i uz pomoć bijelog sirćeta i vode, a ako ne uspijete, prebrišite je krpom namočenom medicinskim alkoholom.

Zidovi prefarbani uljanim bojama

Ove zidove perete na isti način kao i one koji su ofarbani lateks bojom s tim da deterdžent morate zamijeniti bijelim sirćetom. Spužvu i krpu iscijedite dok ne ostanu samo malčice vlažni. Teksturno obojeni zidovi poput onih sa sa finim završnim premazom mogu lako privući prašinu i zbog toga ćete ih morati čistiti vodom i boraksom.

Podijeli ovo