To što imate malu kuhinju ne znači da morate žrtvovati dizajn zarad praktičnosti. Kad smo u deficitu sa kvadratima obično na prvo mjesto stavljamo unkcionalnost i zanemarujemo stil i sam dizajn. Posebno kad su u pitanju kuhinje.

Mi vam danas otkrivamo deset sjajnih ideja koe su praktične, ali i zaista lijepo izgledaju.

Iskoristite prazne površine

Sasvim je uobičjeno da stranice elemenata ostanu prazne, neiskorištene, ali to ne mora biti tako ukoliko imate malu kuhinju i svaki centimetar vam je važan.  Na stranice elemenata možete postaviti kukice i na njih zakačiti suđe. Pored toga što je praktično djeluje nekako šik, moderno i ka da ste to baš tako planirali.

Birajte lijepu dekoraciju

Ako niste imali prostora da se poigrate sa dizajnom elemenata onda bi bilo dobro da odaberete neke lijepe ukrase za zid, poput ove velike, starinske daske za rezanje.

Nabvite sto koji se rasklapa

Svaka kuhinja bi trebalo da ima, ako ne veliko ostrvo, onda kutak za doručkovanje, a to možete dobiti i u maloj kuhinji ako nabavite sto koji se rasklapa i koji se veoma jednostavno pretvara u sto.

Za šank uvijek ima mjesta

Bez obzira ne to koliko vam je mala kuhinja vjerovatno ima mjesta za mali šank koji može poslužiti kao mjesto za doručak umjesto stola. Kuhinja će izgledati ljepše, a i funkcionalnije.

Neka sve bude svijetlo

Posebno ako u kuhinji nema dovoljno prirodnog svjetla, trebalo bi da preovaladavaju neutralne i svijetle boje uz pokoji tamni ili detalj u nekoj jarkoj boji.

Ne štedite na policama

Otvorene police možete postaviti gdje god ima mjesta za to. Nikada nisu na odmet.

Police za začine

Police za začine odaju utisak da ste vrsni kuhar i da posvećujete pažnju hrani koju pripremate u vašoj maloj kuhinji. A s druge strane daće vam dodatni prostor za spremanje stvari.

Kolica umjesto ostrva

Svjesni smo da ostrvo staje samo u veće kuhinje, ali možete iskoristiti kolica koja su mobilna i koja možete sklanjati sa puta, po želji. Još ako ih ukrasite nekim jarkim bojama, vaša kuhinja će sigurno zablistati.

Dodajte ćošak za sjedenje

Ko kaže da morate imati kalsični sto za ručavanje, šank ili ostrvo. AKo imate neki slobodan ćošak napravite restoranski sto i klupe.  Sjajno izgleda, a ne smeta ničemu.

Viseće suđe

Nemojte se ograničavati na police i kuhinjske ormariće, slobodno stavite suđe gdje god mislite da može stati. Objesite ga sa donje strane elemenata, napravite posebne police ili instalirajte držače za čaše kao u restoranima.

Podijeli ovo