Biljke mamci su u stvari  biljke koje na sebe privlače nametnike, pa tako druge biljke ostaju pošteđene. Kamilica i bijela loboda jako privlače biljne uši na sebe. Većina uši ostaje na njima i ne dira ostalo povrće, a tako u baštu dolaze i bubamare i ostali korisni insekti jer ima hrane za njih i oni, hraneći se njima, drže uši pod kontrolom, napominje Silvija Kolar-Fodor

Razni nametnici uništavaju vam voće i povrće, a vi ste toliko truda uložili u to. Nažalost, moramo priznati kako bašta bez insekata ne postoji, ali zato su tu razne biljke uz pomoć kojih ćete smanjiti napad štetočina te će vaša bašta zasjati. Biljne uši najčešća su napast koja uništava biljke, tu su, naravno, i gusjenice i ostali kukci koji ulaze u baštu kako bi se nahranili, poput stjenica ili mušica. Najlakši način da se unište sve napasti je prskanje otrova, no to nije i najbolji način jer pritom uništavate i svoje biljke, ali i dobre insekte.

Zbog toga su baštovani i agronomi razvili bolje i kvalitetnije tehnike kako očuvati voće i povrće, a pritom izbaciti uljeze iz vrta. Treba naglasiti kako u vrtu obitavaju i dobri nametnici koji se hrane lošima, a to su bubamare, ličinke osolike muhe, zlatooke i dr.

– Na svom vrtu koristim dvije metode – biljke prirodne mamce i biljke koje prikrivaju mirise. To su prirodne metode kojima se uspostavlja ravnoteža u vrtu i zahtijeva najmanje posla tu priroda odradi posao za vas. Biljke mamci su biljke koje na sebe privlače nametnike, pa tako mamci ostaju pošteđeni. Na primjer, kamilica i bijela loboda jako privlače biljne uši na sebe, pa uvijek posvuda po vrtu ostavljam te biljke. Većina uši ostaje na njima i ne diraju ostalo povrće, a tako dolaze i bubamare i ostali korisni kukci u vrt jer ima hrane za njih i oni, hraneći se njima, drže uši pod kontrolom – napominje Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udrženja “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica tekstova i stranice www.biovrt.hr na kojoj možete pronaći više informacija o vrtlarstvu i udruženju. Udruženje  je osnovano s ciljem pružanja znanja o uzgoju biljaka i uređenju vrtnih prostora.

Stručnjakinja je za Vecernji.hr objasnila kako je korisno upotrijebiti i biljke koje prikrivaju mirise, kao što su biljke iz obitelji štitarki, odnosno komorač, mrkva, korijander ili peršun. Te su biljke vrlo intenzivnoga mirisa i pravilno raspoređene vrtom uspijevaju odvratiti nametnike od napada na ostalo povrće.

– Mješovita sadnja luka i mrkve klasični je primjer međusobne zaštite biljaka gdje mrkva svojim mirisom tjera lukovu muhu, a luk svojim mirisom tjera mrkvinu muhu, odnosno biljke jedna drugoj prikrivaju mirise i nametnicima je teže uočiti ih. Tako isto možete kombinirati kupusnjače s celerom, paradajz s kupusnjačama… Pripravak od zove, gdje se lišće zove namače u vodi pa se tima prska krompir, prikriva miris krompira, pa je zlaticama teže naći krompir, a pripravak od paradajza djeluje isto dok se prskaju kupusnjače – ističe Silvija Kolar-Fodor. No, za vrijeme proljeća i ljeta, kada razni kukci i štetočine napadaju biljke, istovremeno postoje i oni koji napadaju ljude. Sigurno ste isprobali brojne preparate, ali zašto ne biste posadili, a potom i upotrijebili biljke koje će svojim prirodnim i zdravim svojstvima otjerati insekte. Dobro poznata je melissa officinalis, odnosno biljka matičnjak koja također ima snažan miris, pa ju prilikom izlaska u prirodu natrljajte na kožu, a to će na neko vrijeme odvratiti komarce

Podijeli ovo