Stabljike, korijenje i listići raznog povrća nakon ručka završe u smeću. Da li ste znali da neke od njih možete da posadite i tako dobijete bašticu prepunu vašeg omiljenog povrća? Donosimo vam spisak sedam namirnica koje možete i sami da uzgojite u svom domu.

Zelena salata

Korijenje zelene salate stavite u saksiju sa zemljom i držite je na prozorskoj dasci kako bi dobila što više sunčeve svjetlosti. Ukoliko je redovno budete zalijevali uskoro će iz nje niknuti mladi zeleni listići.

Crveni luk

Dno crvenog luka ostavite da se suši nekoliko dana. Napravite rupicu u zemlji tako da ona pokrije krajeve dna luka. Kada poraste, uberite luk i isjeckajte ga za pripremu ručka.

Bosiljak

Sa ¾ stabljike pokidajte listiće i stavite je u čašu vode. Mijenjajte vodu svakog dana i uskoro ćete vidjeti kako vaš bosiljak pušta korijenje.

Celer

Držite ostatke celera tri dana u vodi. Kada u sredini počnu da niču listići, posadite celer u zemlju tako da listovi budu na površini. Redovno ga zalivajte i uskoro ćete imati ovu zdravu namirnicu u domaćoj proizvodnji.

Đumbir

Nekoliko korijenja sa pupoljcima posadite u zemlju i nakon nekoliko mjeseci će niknuti novi đumbir koji je savršen dodatak vašim smoothijima, čajevima i raznim jelima.

Ananas

U moru povrća na red je došla i jedna voćka. Kada kupite ananas, prvo odsječete listove i bacite ih? Velika greška! Ukoliko s njima odsiječete i malo ploda i stavite u posudu s vodom, za tri sedmice ćete vidjeti kako počinje da raste korijenje. Tada posadite voćku u zemlju i za nekoliko mjeseci će u vašem domu niknuti sočan i ukusan ananas.

Krompir

Nemojte da bacate osušeni i smežurani krompir, već ga isijecite na krupnije kocke i posadite u zemlju. Uskoro ćete imati krompir proizveden sa vaših deset prstiju.

Podijeli ovo