Iako je biljkama neophodno sunce da bi cvjetale i dale dovoljan broj plodova, velike vrućine na njih utiču puno teže nego na ljude, a to je prilično lako shvatiti ako znate da su ljudi sastavljeni od 60 odsto vode, a biljke od čak 85 – 90 odsto, a to znači da kada temperaure rastu, biljke postaju još žednije i više se znoje nego ljudi.

Baš kao i ljudi, neke biljke bolje podnose toplinu nego drugi i važno je da znate koje su to koje vole sunce, a koje preferiraju klima uređaj da biste im moli pomoći tokom velikih vrućina.

Povrće

Paradajz, paprike, patlidžan, kukuruz, dinje i tikvice su biljke kojima je potrebna temperatura između 26 i 32 stepena Celzijusova, punih mjesec dana da bi razvile ukus i boju i to sve dok imaju dovoljno vode. Ovo su biljke koje zaista vole sunce i koje su dobro opremljene za velike vrućine. Sve na šta treba da obratite pažnju jeste da redovno zalivate i to rano ujutro i naveče kad zađe sunce.

Biljke koje vole hladnije vrijeme su zelena salata, špinat, rukola, brokula, kelj, karfiol, grašak. Čak i ako ih redovno zalivate ove biljke imaju tendenciju da jednostavno prestanu sa rastom čim temperatura vazduha pređe 26 stepeni. Ove biljke bi trebalo saditi na mjestima koja su u hladu, a kad je vrijeme ovakvo kakvo je ovih dana oda treba da ih zaštitie kako od topline tako i od sunca. Ako ste biljke posadili u saksije premjestite ih u debeli hlad, a ukoliko su u bašti pokušajte im sami napraviti hlad što će spustiti temperaturu za nekoliko stepeni.

Cvijeće

Biljčicama koje cvjetaju u kasno ljeto obično ne smeta vrućina, a kada temperatura pređe 32 stepena Celzijusova neophodno je samo da ih zalijevate nešto češće nego obično, ali vrućina im obično e smeta. S druge strae biljke koje cvjetaju u proljeće obično muku muče sa vrućinama i trebalo bi da ih pošto-poto zaštitite od vrućina. Najbolji način da ih zaštitite jeste da ih presadite u saksije ako su napolju i sklonite ih na neko hladnije mjesto do jeseni. Isto tako važno je da redovno skidate uvelo lišće i grančice i da biljku održavate zdravom. Naravno sve se ovo odnosi na višegodišnje biljke.

Za jednogodišnje cvijeće, vrelina može biti pogubna ako na njih zaboravite samo nekoliko dana i zato redovno zalivajte, kad kažemo redovno mislimo svaki dan i to tko da budete sigurni da je voda došla sve do korijena.

Podijeli ovo