Kada čistite vašu kuhinju sigurno ne razmišljate o tome kako to što radite može uticati na ukus vaše hrane, ali mi imamo loše vijesti, način na koji čistite i greške koje možda radite mogu drastično pokvariti ukus hrane. Upravo zbog toga, tu smo mi da vam ukažemo na te greške.

Pečenje na prljavom roštilju

Onaj ko vam kaže da roštilj nije neophodno čistiti nakon svake upotrebe, jer tu ostaju svi ukusi, taj ili vas laže ili jednostavno nema pojma.  Uglavnom, pripremanje hrane na prljavom roštilju može drastično pogoršati ukus te hrane i zato nemojte rizikovati.

Pranje tava u mašini za suđe

Pranje tava blagim sapunima je sasvim ok, ali pranje u mašini za suđe ne baš jer su tablete koje se stavljaju u mašinu jake i nagrizaju površinu tave što može uticati na hranu koja se u njoj priprema.

Prljava rerna

Ako vam se nešto prosulo u rerni trebalo bi da to odmah očistite jer bi moglo da pokvari ukus sve ostale hrane koja se u njoj priprema.

Ne čistite plastične posude odmah

U plastiku se mirisi veoma lako uvuku i zato bi trebalo da ih perete odmah poslije korištenja da ne bi pokvarilo ukus ostale hrane.

Koristite previše deterdženta u mašini za suđe

Uvijek korostie propisanu mjeru deterdženta za mašinu jer se može desiti da sljedeći put kad budete koristili tanjir umjesto supe osjetite ukus deterdženta.

Stavljate pribor za jelo na jednu hrpu

Ako pribor ne raspoređujete onako kako je predviđeno u korpici sve su prilike da će se naslanjati jedan na drugi, neće se dobro oprati i sve su prilike da će ostati ukus hrane na njima.

Perete presu za bijeli luk u mašini

Greška u koracima koja može izazvati da sve suđe kasnije ima ukus i miris bijelog luka. A to i nije baš ugodno ma koliko voljeli bijeli luk.

Ne ispirate pažljivo sredstva za čišćenje radnih površina

Kada dezinfikujete radne površine i daske za rezanje obavezno dobro isperite sredstva za pranje jer njihov miris se lako uvuče radne površine.

Ne ispirate suđe pažljivo

Posljednja, ali i najčešća greška je da ne ispirate suđe dobro, što od deterdženta što od hrane, a to može zaista da utiče na ukus jela koje budete pripremali ili jeli iz tog suđa i zato budite oprezni.

 

Podijeli ovo