Neutralne boje poput crne, bijele, sive ili bež su uvijek dobar izbor kad je uređenje enterijera u pitanju zato što se fenomenalno slažu sa ostalim bojama i lako ih je inkorporitrati u svaki prostor. Sve te boje uglavnom služe kao neka osnova na koju se kasnije dizajn samo nadograđuje detaljima, ali ove godine trend je nešto drugačiji jer je boja koja apsolutni hit kada je u pitanju uređenje enterijera, mornarsko plava.

Ukoliko ne moete da zamislite kako se to ova prilično tamna boja može iskoistiti za uređenje mi imamo nekoliko ključnih savjeta i primjera kako da to obavite na najbolji mogući način.

Boja treba da ostavi utisak

Ako planirate da u potpunosti preuredite svoj životni prostor, onda je prva stavka koju možete obaviti promjena boje zidova. Kada je u pitanju mornarsko plava, imate dvije opcije kako da dekorišete:

Prvi je da plavu iskoristite da u svoj donesete eleganciju i sofisticiranost, a s druge strane prirodni izgled koji će vašem domu dati ozbiljniji izgled. U tom slučaju koristite je da obojite jedan zid ovom bojom u potpunosti. U ove svrhe možete je koristiti u dnevnom boravku ili trpezariji.

Druga opcija je da uzmete u obzir psihologiju boja i plavu iskoristite za prostorije u kojima želite mir, spokoj i opuštajuću atmosferu. To znači da je mornarsko plava kao stvorena za spavaće sobe, a savršeno bi bilo da njome obojite zid na kome se nalazi uzglavlje vašeg kreveta.

Stavite fokus na namještaj

Vjerovali ili ne , namještaj u mornarsko plavoj boji postoji samo ga morate pažljivo tražiti. Ako se odlučite na namještaj u ovoj boji, morate donijeti odluku želite li da ova boja bude dominantna ili želite jedan komad koji će se isticati. Obavezno uzmite u obzir veličinu prostorije prije nego što donesete konačnu odluku.

Mornarsko plava je veoma snažna boja i previše namještaja ove boje u maloj prostoriji može biti previše i učinite je još manjom nego što zapravo jeste. To znači da kad su u pitanju manje prostorije, odlučite se na jedan komad koji će plijeniti pažnju, a u većim prostorijama možete da imate više komada, odnosno da plava bude dominantna.

Mornarsko plave kuhinje su hit!

Prošlo je vrijeme kuhinjskih ormarića boje drveta i neutralnih boja, jedna od najmodernijih boja kad je u pitanju uređenje kuhinje je upravo morarsko plava, ali s njom morate biti oprezni posebno ako imate malu kuhinju. Naravno, ne moraju vam baš svi elementi biti u ovoj boji, ako je kuhinja nešto veća onda možete napraviti pola-pola, a ako je kuhinja mala onda stavite samo neoliko detalja koji će privući pažnju.

Sjajno je što ovu boju možete kombinovati sa gotovo svim materijalima i teksturima, jednako dobro će izgledati u svakoj izvedbi.

Detalji su dobar početak

Ako niste spremni za neke veće promjene u vidu zidova ili većih komada namještaja plavu možete ubaciti kroz detalje, ukrasne jastučiće, prekrivače, ukrasne detalje, prostirke… Ako niste u potpunosti sigurni da li je želite u svom domu, ubacite par detalja pa nakon nekoliko sedmica donesite konačnu odluku.

Plava se dobro slaže sa gotovo svim bojama, a možete je koristiti da prostoriji date energiju, a savršeno će se slagati sa svijetlo narandžastom, ljubičastom ili rubin crvenom, na primjer.

Podijeli ovo