Da bi vam ruzmarin zamirisao u bašti nije vam potrebno previše truda i najkvalitetnije zemljište. Isto tako nije važno da li živite pod mediteranskom ili nešto hladnijom klimom, jer je ruzmarin prilično izdržljiv i uspijeva u gotovo svim uslovima. Ruzmarin je veoma aromatična biljka koju možete koristiti kao prirodni lijek za razna oboljenja, ali i kao začin.

Ova biljka može preživjeti bez vode duži vremenski period, a druga prednost je što kad ga jednom posadite sve su prilike da će cvjetati u narednih 20 godina. Sve što treba da znate jesu cake koje će vam pomoći da imate najljepši ruzmarin u komšiluku.

Lokacija. Ako živite negdje gdje nema jutarnjih mrazeva onda ruzmarin možete saditi direktno u baštu tokom cijele godine, važno je samo da ostavite prostora oko biljke pošto se ona veoma brzo širi.

Sadnja. Ruzmarin nešto sporije raste tokom prve godine i zato bi bilo najbolje da kupite nešto veću sadnicu i posadite je u suho zemljište.

Sjeme. Ako se odlučite da ruzmarin uzgojite iz sjemena onda se naoružajte strpljenjem, jer će se prvi izdanci pokazati tek nakon nekoliko mjeseci. sjeme je jeftinije od sadnica ali šanse da će uspjeti su svega 15 odsto i zato je bolje da se odlučite na sadnice.

Održavanje. ruzmarinu nije potrebno nikakvo đubrivo, ali ako želite ubrzati proces rasta onda svakako možete dodati malo u samo zemljište. Važno je da redovno orezujete grm ruzmarina i skidate grančice koje su suhe. Isto tako pružite mu zaštitu od insekata, posebno ljeti.

Zalijevanje. Kao što smo napomenuli nekoliko puta, ruzmarin je biljka koja dobro podnosi sušu, čak više voli suho zemljište nego previše vlažno. Zalijevajte redovno tokom velikih vrućina, ali pustite da se zemljište u potpunosti osuši prije nego što ga zalijete sljedeći put.

Branje. Mlade grančice ruzmarina možete brati tokom cijelog ljeta kao i početkom jeseni. Kada dođe zima i temperature vazduha padnu onda uberite plodove i osušite ih, a korijen će bez problema prezimiti i čim grane prvo sunce počeće da lista.

Hladnija područja. Ako živite na mjestima gdje su zime jako hladne, najbolje bi bilo da zimi biljku unosite u zatvoren prostor ako želite da daje nove izdanke tokom cijele godine.

Uzgoj u saksijama. Ako odlučite da ruzmarin uzgajate u saksijama onda treba da uzmete u obzir degeneraciju zemljišta zbog zalijevanja i rasta korijena. Kada ruzmarin počne brzo da raste i kada vam se čini da mu uvijek nedostaje vode vrijeme je ili da ga presadite u veću saksiju ili u baštu.

Insekti i oboljenja. Ruzmarin je prilično otporan i jedina bolest sa kojom bi mogli imati problema je plijesan i to ako je previše vlažnosti u vazduhu. To ćete spriječiti ako ne pretjerate sa zalivanjem.

Dobro društvo. stručnjaci savjetuju da ruzmarin posadite blizu pasulja, kupusa, šargarepe ili žalfije jer će otjerati napasnike koji napadaju ove biljčice.

Podijeli ovo