Gdje god da se pojave fleke nisu dobrodošle i svi stalno traže najbolji mogući način kako da ih što prije, bolje i lakše uklone. Najčešće se to desi negdje gdje nemamo sredstvo za uklanjanje fleka, a svi znamo da ih je teže ukloniti kada se osuše. Upravo zbog toga donosimo vam nekoliko savjeta kako da bez muke očistite omiljene pantalone, majicu ili haljinu od različitih mrlja.

Ukoliko vam je kafa kapnula na novu bijelu haljinu, isperite je sapunicom i hladnom vodom. I nemojte da se nervirate zato što od kafe nikad ne ostaju jake mrlje.

Fleke od voska najlakše ćete odstraniti ukoliko tkaninu potopite u hladnu vodu kako bi se vosak stvrdnuo, a onda ga izlomite na komadiće. Uz pomoć tankog papira uklonite ostatak voska i očistite sa malo benzina. Još jednostavniji način je da fleku od voska prekrijete papirom i prijeđete peglom preko njega, a nakon toga operete materijal.

Čišćenje peći na drva često zaprlja ruke, a u trenutku umora zaboravite i prijeđete prstima preko pantalona ostavljajući na njima grozne mrlje od čađi. Nemojte ih trljati zato što će se tako samo proširiti na ostatak tkanine. Skinite pantalone, otresite ih, so pospite preko fleke i operite ih u veš mašini. Ukoliko je čađ zaprljala vaš tepih operite to mjesto pjenom za brijanje.

Divna večera, sve je išlo kako treba i onda ste prosuli malo crvenog vina na odjeću. Kao prvo, ostanite smireni. Drugi korak je da prebrišete mrlju od vina salvetom ili ubrusom, a zatim na nju sipajte veću količinu soli i ostavite da djeluje. Nakon što so upije vino iz tkanine iščetkajte ili usišite tkaninu. Vjerovali ili ne, pomaže ako preko fleke sipate bijelo vino.

Mrlje od karmina najlakše ćete ukloniti ako materijal umočite u alkohol i nježnim pokretima operete zaflekano mjesto.

Među najodvratnijim flekama su one od rđe, a riješićete ih se tako što ćete kašiku soli pomiješati sa sokom od limuna i ostaviti da djeluje na mrlji desetak minuta. Materijal tada isperite hladnom vodom i to je to! Čarobni limunov sok možete nasuti i na fleku od mastila, dodati malo soli i zatim isprati.

Limunov sok takođe je dobar i za fleke od čaja; umočite materijal u njega, a onda ga isperite. Ukoliko na odjeći imate fleke od ulja, dobro ih nasapunjajte kokosovim sapunom i isperite vrućom vodom. Kokosov sapun je dobro rješenje i za fleke od krvi; krvavi komad odjeće pola sata držite u hladnoj vodi, a onda ga operite uz pomoć ovog sapuna.

Ukoliko ste svom djetetu pomagali oko zadatka iz likovnog i pošarali se flomasterom po majici, namažite tu fleku mješavinom alkohola i sirćeta. Ako ste za vrijeme crtanja oboje pili kakao i isflekali se, istrljajte mrlje glicerinom i isperite hladnom vodom.

Izvor: Kakopedija

Podijeli ovo