Stiglo je vrijeme kada na svom balkonu ili u dvorištu možete piti kafu, ručati i čitati. Ukoliko imate pleteni namještaj od pruća koji je tokom zime stajao u garaži ili podrumu morate dobro da ga očistite i čuvate – a evo i kako.

Neka uvijek bude suv

Iako je ovaj namještaj namijenjen za postavljanje na otvorenom on neće dobro podnijeti kišu. Previše vlage može da oslabi njegova vlakna, otpusti slojeve i ošteti boju. Sto i stolice od pruća držite na natkrivenoj terasi, ali ne preblizu zida jer i u njemu zna biti vlage.

Redovno ga čistite

Prljavština se začas nakupi u svim tim šupljinama i to je nešto što morate dobro da očistite. Prašinu uklonite usisavanjem sa dodatkom u obliku četke, a zatim sve prebrišite vlažnom krpom. Tvrdokorne mrlje očistite uz pomoć mekane četke koju ste prethodno nakvasili blagim deterdžentom za posuđe i toplom vodom.

Čuvajte ga od sunca

Iako ga pažljivo čuvate, namještaj od pruća jednostavno vremenom može da djeluje dotrajalo. Vjerovali ili ne, razlog za to je sunce. Pokušajte ga što manje izlagati sunčevim zrakama, a svakih nekoliko mjeseci utapkajte malo ulja od limuna kako biste sačuvali vlakna u vašem pletenom namještaju od pruća.

Podijeli ovo