Iako se to ponekad čini prilično jednostavno, riješiti se nereda i viška stvari iz svog ormara je proces koji traje i sa kojim treba biti oprezan. Jedna od najpoznatijih japanskih organizatorki ormara Marie Kondo je objavila priručnik u kome se kriju sve njene tajne dobre organizacije za kojima je svijet jednostavno poludio.

Ono čime se Kondo vodi je minimalizam i tvrdi da je bacanje stvari u stvari jedni ravi put do dobro organizovanih i urednih ormara. Isto tako, ona tvrdi da slaganje ormara, ladica, pregledavanje stvarih ima terapeutsko dejstvo i da bi to trebalo raditi što češće.

Ovo su glavne stavke kojima se ona vodi, a ako ih pokušate primjeniti u svom životu sigurni smo da će vam se on značajno promijeniti na bolje.

1. Smanjite broj garderobe koju imate. Zadržite samo ono što zaista nosite, ne čuvajte ni za posebne prilike.

2. U dobro organizovanom ormaru bi trebalo da se nalaze sve ono što posjedujete. Ormar prosječne veličine bi trebalo da bude dovoljan za dvije osobe, ako to nije tako znači da imate previše stvari.

3. Ukoliko redovno budete čistili svoj ormar, u njemu ćete imati prostora i za čuvanje drugih stvari osim garderobe.

4. Redovno čistite papire u kancelariji. Svakodnevno pregledavajte šta vam je od papira potrebno, a šta nije.

5. Slažite stvari u ladice, vertikalno. Ne biste vjerovali koliko će vam ovaj jednostavni trik olakšati život.

6. Koristite male organizatore za sitne predmete. Kad je na primjer u pitanju nakit koristite male kutijice koje ćete staviti u ladice pa razvrstati nakit po vrstama.

7. Kondo vjeruje da ljudi čuvaju puno više knjiga nego što bi trebalo i da bi se knjiga trebalo rješavati što češće.

8. Sredite kupatilo tako da svu kozmetiku takođe podijelite u korpice, nipošto je nemojte slagati bez ikakvog reda i smisla na police, veš mašinu…

9. U kuhinji posude treba da stoje u posudama. Jedan od čudnijih savjeta jeste da manje plastične posude stavljate u veće kao i same poklopce, pa tek onda u ladicu. Kuhinjske površine takođe treba da budu što čistije.

10. Hodnik uvijek treba da bude uredan sa što manje stvari jer prvi utisak je jako važan.

Podijeli ovo