Od svih prostorija u kući kuhinja se najčešće zaprlja. Nekada nešto prospete, nekad se usmrdi odvod u sudoperu, a nekad vaša djeca odluče da budu kreativna i išaraju markerom vrata kuhinjskih ormarića. U ovom tekstu vam donosimo savjete kako da se riješite svih tih muka.

Mikrotalasna pećnica

Sve te mrlje i mrljice u vašoj mikrotalasnoj pećnici nestaće uz pomoć vode i limuna. U šolju za kafu nalijte vodu i dodajte komadić limuna. Pustite da se voda kuva jednu minutu u mikrotalasnoj pećnici. Kada završi s radom, nemojte je otvarati već pustite da para omekša prljavštinu na njenim unutrašnjim zidovima. Nakon deset minuta otvorite vrata i obrišite preostalu prljavštinu

Otisci obuće na podu

Neko je bio faca i prešao preko poda obuven i ostavio vam tragove svojih cipela? Nemojte se nervirati zato što postoji veoma jednostavan način da očistite pod od njih. Vjerovali ili ne, potrebna vam je samo jedna čista i suva teniska loptica. Dovoljno je da samo malo protrljate otisak cipele i on će magično nestati sa vašeg poda!

Marker

Vaš nestaško se dočepao markera i oslikao vrata plakara u kuhinji, a vi sada ne znate kako da izbrišete taj izljev kreativnosti? U tome vam može pomoći biljno ulje. Nakon što ga nanesete na crtež, prebrišite vlažnom krpom i to je to! Na ovaj način marker možete skinuti i sa kože.

Smrdljivi odvod u sudoperu

Nema ništa odvratnije od smrada koji dopire iz odvoda u vašem sudoperu. Prvo pustite vodu, a zatim ubacite u njega kore od narandže ili limuna isiječene na trakice. Neka voda curi još pet sekundi. Limunska kiselina iz kore će omekšati tvrdu prljavštinu i uništiti smrdljive bakterije. Pustite limunsku kiselinu da djeluje oko 15 minuta. Još jedan način je da pustite vodu i ubacite u odvod nekoliko kockica za led.  Začepite sudoper i napunite ga vodom do pola. Tada ga otčepite i pustite da voda ispere sve iz odvoda.

Podijeli ovo