Eklektični stil je sigurno jedan od najkomplikovanijih za realizaciju jer je granica između lijepog i ukusnog te pretrpanog zaista tanka. Ako baš želite da ga isprobate onda bi trebalo da slijedite neka pravila da ne biste prešli na onu lošu stranu.

Ovaj stil je sjajan jer vam daje određenu slobodu da kombinujete više različitih stilova i spajate ih u dom baš po vašoj mjeri. Mnogi kažu da je glavno pravilo pri uređenju na ovaj način to što pravila nema, ali to može biti prilično zbunjujuće jer i previše slobode može predstavljati problem u nekim situacijama.

Mi ćemo vam dati nekoliko savjeta koje bi trebalo da slijedite ukoliko ne želite da vam kuća izgleda kao cirkus.

Neka pozadina bude neutralna

Kada uređejute prostoriju od početka bilo bi dobro da je zamislite kao potpuno prazno platno na koje ćete dodati sve elemente koji vam se sviđaju i pokušati ih spojiti u skladnu cjelinu. S obzirom da je eklektični stil obično prilično šaren, neutralna pozadina je gotovo neophodna da biste mogli odmarati oči povremeno.

To naravno ne znači da zidovi moraju biti bijeli, uzmite u obzir bež, sivu i ostale svijetlije nijense koje se ni na koji način neće isticati. Isto tako kad su materijali u pitanju neka preovladava drvo i kamen koji se takođe računaju pod neutralne.

Fokusirajte se na balans i simetriju

Ovo su veoma važni principi dizajna upošte, a kada imate stil poput eklektičnog onda još više dobijaju na važnosti. Simetrija i idređena ravnoteža u prostoru nam daju šansu da pojednostavimo cjelokupni dizajn i olakšava mozgu procesuiranje informacija, samim tim eklektični enterijer će svima biti oku ugodniji.

Da biste postigli ravnotežu koristite samo namještaj koji ima tačnu svrhu, koji neće skupljati prašinu već će se koristiti. Isto tako važno je da gosti na prvu prepoznaju čemu služi prostorija u kojoj se nalaze i da ne bude zabune. Ako to postignete onda znajte da ste dobro obavili posao.

Koordinišite pomoću boja

Iako to možda tako izgleda, imajte na umu eklektični dizajn nije odstupanje od koordinacije, naprotiv. Važno je da odaberete boju koju ćete moći koristiti u različitim segmentima prostorij i to je jedan od najboljih načina za dobru koordinaciju. Birajte boje koje ćete moći koristiti kako na zidovima, tako i na tekstilu, namještaju…

Dodajte centralni komad namještaja

Svaka prostorija uređena u eklektičnom stilu trebalo bi da ima jedan centralni komad. To meže biti komad namještaja, može biti neko umjetničko djelo ili pak ukras. Isto tako ovaj komad ne treba da se uklapa bojom sa ostalim dijelovima već treba da se ističe.

Ako se upustite u eklektični stil onda morate da znati da on prilično odudara od tradicionalnog uređenja doma i da ćete mnorati puno više da istražujete, planirate i organizujete.

Podijeli ovo