Jedan dan vaša kuća blista od čistoće, a već sutradan sve moguće površine su prekrivene slojevima prašine. Zašto se ona tako brzo nakuplja i kako da je se riješite na duži period? U ovom tekstu ćemo vam objasniti koje su to greške koje neodoljivo privlače zrnca prašine i koji su najefikasniji načini da je se riješite i dišete punim plućima bez straha da ćete kašljati.

Držite prozore stalno otvorene

Kada otvorite prozor, svježi vazduh nije jedino što ulazi u vaš dom, naročito ako živite u većem gradu ili se na cesti pored vašeg stana upravo odvijaju neki radovi.

Imate mnogo sintetičkih materijala u kući

Sintetički materijali privlače više prašine od drvenih i kamenih površina. Usisajte prašinu sa svih kauča i fotelja, a s vremena na vrijeme ih očistite i parom.

Tepisi prekrivaju čitav pod

Tepisi i staze skupljaju prašinu kao od šale i trebaće vam odličan usisivač kako biste se je riješili. Kuću morate usisavati barem jednom sedmično. Dva puta godišnje očistite sve parom kako biste uništili alergene i prašinu.

Filter klima uređaja je prljav

Kada radi kako treba, vaš klima uređaj će spriječiti da čestice prašine u vazduhu uđu u vaš dom. No, kada je filter pun, kvalitet vazduha u vašoj sobi neće biti najbolji iako se vama čini da je savršen jer ste se rashladili. Zbog toga redovno morate da čistite filtere klima uređaja ili ih barem operite jednom prije početka ljeta i zatim kada se sunčani dani približe kraju.

Samo pomjerate prašinu

Možda mislite da je veoma dobro da istresete svoj pernati jorgan, ali kada to radite vi samo pomjerate čestice prašine u njemu. Da biste je se riješili, morate je uhvatiti i maknuti je sa mokrom krpom. Kada polirate površine u stanu, najbolje bi bilo da koristite suvu mikrofiber krpu.

Podijeli ovo