Poznati svjetski dizajneri interijera dijele mišljenje o ulozi zidova prilikom uređenja: kako biste bili u trendu, potrebni su vam što viši zidovi. Skoro sav namještaj i koncept za uređenje izgleda odlično u prostoriji sa visokom zidovima, ali ne treba podcijeniti ni šarm stanova sa niskom tavanicom. Oni svakom prostoru daju poseban utisak ušuškanosti koji se itekako može iskoristiti prilikom uređenja. Evo nekih savjeta za sve one koji „pate“ zato što žive u ovakvim stanovima.

Pođite od jednostavnih boja

Nema potrebe da natrpavate svoj stan sa preglomaznim namještajem ili viškom rekvizita za uređenje kada se možete držati jednostavnih principa koji vas skoro nikada neće iznevjeriti. Bijela boja tipičan je primjer načina na koji vaše prostorije sa niskom tavanicom možete vizuelno povećati i učiniti prozračnijim. Prilikom dizajna kuhinje na slici ispod iskorištene su sve prednosti takvog prostora, a kablovi sa kojih graciozno vise lampe tjeraju ljudsko oko da gleda u visinu.

Ubacite ormare u visini zida

Kada na raspolaganju imate manje vertikalnog prostora, potreban vam je svaki centimetar koji možete dobiti. Odličan izbor su široki ormari sa mnogo manjih i većih polica, kao što je slučaj sa ovom dnevnom sobom, gdje je cijela zidna površina do plafona prekrivena. Na ovaj način, stvara se vizuelni dojam da je prostorija viša nego što jeste u stvarnosti. Sličan princip možete iskoristiti i u malim kuhinjama sa niskom tavanicom, gdje ormariće možete ugraditi sve do plafona.

Niski namještaj

Dok se za police preporučuje da se poredaju po cijeloj visini zida, sa namještajem je slučaj nešto drugačiji. Ukoliko želite da vizuelno uvećate svoju prostoriju preporučuje se da veliki i teški komadi namještaja (kao što su kauč ili krevet) budu što niži.

Vizuelna varka

Još jedan odličan način da odvratite pažnju sa niske tavanice i učinite prostor većim nego što to u stvarnosti jeste su tapete. Što ste odvažniji sa izborom šare za tapetu to su veće šanse da ćete maksimalno iskoristiti svoj prostor i potpuno svratiti pažnju sa činjenice da vaša prostorija ima veoma nisku tavanicu. U ovoj dječijoj sobi to je postignuto uz pomoć zabavnih žutih tapeta sa bijelim krugovima, a mogućnosti su neograničene.

Podijeli ovo