Umjetničke slike su predivan način da svom životnom prostoru udahnete dašak elegancije. No, kada dođe trenutak da se one okače na zid čini vam se kao da imate dvije lijeve ruke? Ne brinite, otkrićemo vam kako da savršeno okačite vrhunska djela poznatih slikara na zidove svoje sobe.

Kao prvo, veoma je važno da izaberete odgovarajuće kukice. Ukoliko u sobi imate gipsani zid uzmite tradicionalnu kukicu koja se zakuca u njega. Male lagane stvari poput uramljenih dječijih crteža okačite na horizontalnu kukicu koja se zakucava direktno u okvir slike. Ako kačite slike sa teškim okvirima, onda na zid instalirajte zidno sidro. I na kraju, za tradicionalniji izgled uzmite kukice u obliku slova S.

Nakon što ste našli odgovarajuću kukicu i postavili je na zid, došlo je vrijeme za vječitu borbu – kako da sliku postavite ravno i na pravo mjesto tako da izgleda besprijekorno? Prvi korak je da okvir svake slike ocrtate na papir i isiječete. Ukoliko okviri slika imaju žicu izmjerite udaljenost od vrha luka gdje će čavao držati sliku do vrha okvira. Ukoliko na slikama imate horizontalne kukice izmjerite udaljenost od mjesta na kojem će stajati čavao do vrha okvira. Tu udaljenost označite na isiječenom papiru tako što ćete mjeriti od gornje ivice nadolje. Uz pomoć trake koja se lako uklanja postavite svaki papir na zid tako da oznake budu okrenute prema van. Namještajte sve dok ne budete zadovoljni rasporedom. Označite mjesta na zidu. zakucajte čavle i kukice, skinite papir i okačite slike. Uz pomoć komadića montažnog kita vaše slike će uvijek stajati ravno.

Podijeli ovo