Konačno smo uspjeli spojiti sve članove porodice na jednom mjestu tokom ručka u jednom lokalnom restoranu. Sve ide po planu i taman kada ste se htjeli opustiti, vaše dijete postaje nervozno i počinje plač. Ovo je uobičajena situacija sa kojom su se susreli svi roditelji male djece, ali postoji način da se unaprijed pripremite i izbjegnete da vam se to stalno dešava.

Ključ je u tome da djeca uvijek nešto rade, da budu angažovana i, što je najvažnije, da im bude zabavno. Kako biste im omogućili da se dobro provedu dok vi u miru ručate sa sestrom koju odavno niste vidjeli, uvijek sa sobom ponesite mini komplet zabavnih igrica i omiljenih igračaka vaše djece.

Ovo su neke stvari koje biste uvijek trebali nositi sa sobom u restoran:

  • Bojice i markeri
  • Malena sveska za crtanje
  • Mini slikovnice
  • Igračke kao što su autići, figurice i životinje
  • Torbica sa rajsferšlusom u koju se sve može lako i na brzinu strpati

Uskladite sadržaj torbice sa afinitetima vašeg djeteta i pobrinite se da svi predmeti budu prikladni godinama. Ukoliko je vaše dijete nešto starije i veoma kreativno, uključite više različitih vrsta bojica, markera sa šljokicama i naljepnica koje će moći staviti na svoje crteže.

Mlađe dijete se vjerovatno rado igara pretvaranja i mijenjanja uloga, pa će mu biti zanimljiv mini set za ispijanje čaja i igranje sa lutkama. Zapamtite da komplet za veoma malu djecu mora sadržavati igračke dovoljno velike da ih ne mogu ugurati u usta. Gumene patkice i igračkice koje se koriste tokom kupanja idealne su za ovu priliku.

Svaki set možete personalizovati i tako što ćete na torbicu ili kutijicu staviti naljepnicu sa imenom djeteta tako da će ono imati osjećaj da nešto posjeduje. Ponosno će okolo šetati sa svojom torbicom i jedva čekati da povadi stvari iz nje kada sjednete za sto za ručavanje.

Ove aktivnosti su mnogo zdravije i bolje za dijete od alternative koja je najčešće u upotrebi: mobitela i tableta sa kojih djeca mogu gledati crtane filmove. Djeca vole kreativne projekte i interakciju, a ove aktivnosti pomažu u razvoju njihovih sposobnosti percepcije.

I na kraju sažetak onog što vam je potrebno za uspješan i miran ručak sa vašom djecom:

Nešto za stvaranje umjetnosti

Nešto slatko i zabavno, na primjer omiljena igračka vašeg djeteta

Nešto sa čim će se vaše dijete moći pretvarati da je odrasla osoba

Igračku u obliku životinje, osobe i autića

Nešto za čitanje

I na kraju.. iznenađenje! Djeca obožavaju iznenađenja, tako da slobodno ubacite uvijek nešto novo u torbicu!

Podijeli ovo