Tvrda voda ostavlja bijele tragove minerala na česmama, kako u kupatilu, tako i u kuhinji. Ono što je najgore ti minerali mogu i da oštete česme ako ih ne čistite, a i kada odlučite da ih uklonite, to ide jako teško. No, ne brinite, postoje načini pomoću kojih ćete se riješiti tog problema.

Kuhinja

Minerali se ne talože samo na česmama, već i na aparatima za kafu. Da biste očistili česmu iznad sudopera umočite krpu ili papirnati ubrus u sirće i omotajte oko nje, te učvrstite gumicom. Pustite da odstoji sat vremena, a zatim obrišite mekanom suvom krpom. Osim toga, možete napraviti smjesu od praška za pecivo i vode, te njome premazati česmu i ostaviti da djeluje sat vremena nakon čega je samo obrišete.

Pitate se kako da očistite svoj aparat za kafu? Kao prvo, u rezervoar za vodu nalijte dvije šolje bijelog sirćeta i dvije šolje vode, te uključite da odradi jedan ciklus. Nakon toga prolijte rastvor od sirćeta i nalijte vodu, te opet uključite aparat da odradi jedan ciklus. Rezervoar za vodu možete očistiti još i tako što ćete u njega nasuti vruću vodu i dvije tablete za čišćenje zubne proteze. Pustite tablete da se rastope, a zatim uključite aparat da odradi jedan ciklus, te još jedan sa čistom vodom.

Aluminijsku cjediljku kafe aparata napunite vodom i dodajte ¼ šolje tartara. Uključite aparat kako bi sve izašlo iz cjediljke, a zatim ga dobro isperite vrućom vodom.

Bokal u kojem vam inače stoji skuvana kafa napunite jednakim dijelovima sirćeta i vode. Nakon što voda prokuva isključite i ostavite da stoji preko noći. Isperite sutra ujutro.

Kupatilo

Za čišćenje WC šolje napravite rastvor od iste količine bijelog sirćeta i boraksa. Pustite vodu u WC šolji i nalijte dobijeni rastvor. Ostavite da odstoji dva sata, a zatim izribajte četkom za WC. Osim toga, možete nasuti tri šolje nerazblaženog sirćeta u WC šolju, a onda je dobro izribajte. Isto tako, ako tri šolje nerazblaženog sirćeta naspete u vodokotlić WC šolja će vam duže biti čista.

Vrata tuš-kabine poprskajte bijelim sirćetom, bijelim vinom ili votkom. Ostavite da djeluje nekoliko trenutaka, a zatim isperite i obrišite.

Kada se jednom riješite nataloženih minerala na česmama, sudoperima i kadama nemojte zaboraviti da s vremena na vrijeme sve te površine prebrišete krpom od mikro-fibera. To će pomoći u sprečavanju nastajanja novih bijelih tragova od minerala iz tvrde vode.

Podijeli ovo