Naš dom je mjesto u kojem se prvenstveno trebamo osjećati dobro i ugodno. Za nekog to podrazumijeva neutralne boje, tople tonove koji se dobro uklapaju u svaku vrstu prostorije i igranje na sigurno, dok su drugi spremni da se upuste u avanturu prilikom uređenja interijera. To podrazumijeva hrabrost pri upotrebi boja i tekstura, izlazak iz standardnog okvira i popriličnu količinu motivacije.

Kada ste se već odlučili da krenete u ovaj podvig, vjerovatno ste počeli istraživati različite stilove u dizajnu interijera koji bi se mogli uklopiti u vašu viziju. Tražeći pravac u kojem želite da idete ukucavate ključne riječi u internet pretraživač: jarke boje, mješavina različitih dizajnerskih pravaca, šarenilo, uticaj stranih egzotičnih kultura i uskoro primjećujete da se jedan te isti stil stalno iznova pojavljuje u pretraživaču: boho. Ovaj pravac na jedinstven način spaja moderne trendove, eklektičnost, romantiku i ležernost. Kada uđete u neku prostoriju koja je uređena u boho stilu vrlo vjerovatno ćete imati osjećaj da vas bombarduju sa bojama, ali kada se malo naviknete shvatićete kako takva prostorija odiše nekom posebnom energijom.

U knjigama o dizajnu ovaj stil najčešće opisuju kao „egzotičnu alternativu prihvaćenim dizajnerskim i modnim pravcima u određenom periodu“. Uopšte ne čudi što se ovaj stil tradicionalno veže za umjetnike, pisce i intelektualce koji su kroz istoriju rušili predrasude i pomjerali granice dizajna. Boemski stil ima elemente etničke mode i stilova raznih zemalja, a prikupio je razne elemente kroz istoriju koji su se spojili u jedinstven i prepoznatljiv stil.

Koje su tipične boje boho stila? Pravilo je da nema pravila. Kada se radi o boho dekoracijama može se reći da generalno preovladavaju toplije, zemljane boje, ali i metalik varijacije. Smeđa, terakota i zlato neke su od najpopularnijih boja koje se koriste pri preuređenju stana u ovom stilu. Omiljene su i sve nijanse narandžaste, tamnije ljubičaste i električna plava, a te se boje najčešće primjenjuju na tapiserijama. Boja koja se rijetko povezuje sa ovim stilom svakako je bijela.

Važna stvar koju trebate znati prije nego što započnete sa uređenjem svoga stana je činjenica da je boho izuzetno raznovrstan i može dati hiljade različitih varijacija, u zavisnosti od želja vlasnika. Razmislite o tome šta vas definiše, kakve boje vam prijaju, kakvi oblici su vam ugodni i koje teksture stvaraju kod vas osjećaj komfora prije nego što uplovite u avanturu zvanu boho stil.

Dizajneri savjetuju da savršeni boho dizajn interijera mora izgledati pomalo namjerno „neuredno“ kako bi bio autentičan. Sugerišu i upotrebu što više slojeva (tepiha, jastuka, tapiserija) kako bi se postigla komforna atmosfera. Prilikom odabira namještaja, preferiraju se komadi koji imaju nomadske i etničke elemente. Materijali karakteristični za boho stil su tekstil u svim formama i oblicima, drvo, životinjsko krzno i metalni aksesoari.

Ako su vam svi navedeni materijali bliski i ako smatrate da bi se mogli dobro uklopiti u vaš dom, upustite se u uređenje korak po korak, bez pritiska. Možete polako uvoditi jedan po jedan komad namještaja koji će možda „odudarati“ od vašeg standardnog, a tek kasnije napraviti i hrabrije poteze kao što je farbanje zidova u neku jarku boju. Bilo da se odlučite za postepeni ili instant make over, vjerujemo da ćete pronaći nešto za sebe u ovom izuzetno zanimljivom i, što je najvažnije, zabavnom stilskom pravcu.

Podijeli ovo