Elegancija, prefinjenost, osjećaj za detalje i urođen stil. Sve ove riječi vam sigurno padaju na pamet kada pomislite na Francuskinje. Ne kaže se bez razloga da su one od rođenja savladale sve tajne modnog stila, a da je Pariz vječna prestonica mode čije same ulice inspirišu na modnu avanturu. Sve ono što čine u modi Francuzi prenose i na uređenje enterijera, a neki od najslavnijih svjetskih dekoratera i dizajnera namještaja ispekli su zanat upravo na pariškim umjetničkim akademijama.

Evropska estetika posljednjih godina doživljava veliki uspon, a jedna od najpopularnijih tema je francuski dekor. Najveća prednost ovog stila je što bez mnogo truda i uz minimalno ulaganje novca možete postići odlične efekte. Sve zavisi od toga koliko hrabrosti i osjećaja za dekoraciju imate, ali uz par odabranih komada namještaja u francuskom stilu možete u potpunosti transformisati sobe kao što je dnevna, kuhinja ili spavaća.

Francuski dekor je generalni pravac koji se dijeli na razne stilove, a najpopularniji među njima je „francusko selo“. Ovaj stilski pravac izuzetno je ženstven ali izostavljeni su prevelika patetika i sentimentalnost. Na odličan način spaja senzibilitet i tradicionalnost klasičnih domova sa veselim bojama, šarama i teksturama. „Francusko selo“ nikada ne izlazi iz mode što i ne čudi, sa obzirom da se radi o veoma raznolikom i primjenjivom stilu koji se pogotovo dobro pokazao u dekorisanju spavaćih soba.

Od super šik i glamuroznih stanova u Parizu do udobnih seoskih kuća u Provansi šta je to što čini jedan tipični francuski dom?

Ono što najčešće možete primijetiti u pariškim stanovima i kućama je odsustvo upotrebe previše jakih boja. Rijetko ćete na zidovima vidjeti neku boju osim bijele, ali ne radi se o klasičnoj i pomalo hladnoj varijanti ove boje već o jednom veoma zanimljivom kremastom tonu koji je dosta topliji i pomalo naginje ka žutoj. Ta „pariška bijela“pogađa tačno pravu notu i predstavlja odličnu osnovu za ostatak dekora.

Francuzi imaju poseban odnos prema antikvitetima i znaju cijeniti namještaj koji je ostario na lijep način. Neko vintage ogledalo čiji su rubovi skoro u potpunosti prošarani od oksidacije i oštećenja gotovo sigurno će planuti istog trenutka kada se pojavi na nekom od pariških vikend sajmova antikviteta. Ništa poput tako jedinstvenog komada namještaja ne može bolje podići dekor neke prostorije i dati joj poseban šarm.

Šta su Pariz i Francuska nego glamur, glamur i opet glamur. Rijetko ćete naći neki francuski interijer koji nema barem malu naznaku zlata u svom dekoru. Slika sa pozlaćenim ramom u dnevnoj sobi ili zlatni svjećnjaci iznad kamina, opcija je bezbroj. Samo jedan zlatni detalj dovoljan je da unese jedinstveni francuski šarm u vaš enterijer.

Ako želite iskopirati francuski stil u svom domu ne zaboravite da u dekor unesete element nečeg neočekivanog i zabavnog. Oni to najčešće čine kroz izbor umjetnina, a često se na zidovima mogu naći abstraktne fotografije, antikne slike, crno bijele fotografije, pa i dječiji crteži. Francuzi znaju šta rade zato što na ovaj način balansiraju neutralne zidove i dosta smirene tonove koje najčešće biraju za namještaj. Osim toga, njihova parola je da je „umjetnost ono što čini pravi dom“ a sa tim se stavom ne možemo više složiti!

Podijeli ovo