Da li ste znali da osim za jelo kikiriki puter možete da koristite za obavljanje nekih kućanskih poslova? Da, dobro ste pročitali. I ne samo to – on može da vam olakša i neke mukotrpne zadatke poput vađenja žvake iz kose i sa tepiha.

Da biste izvadili žvaku iz kose utrljajte u nju kikiriki puter i lagano je izvucite. Sa tepiha ćete je skinuti tako što ćete prvo prstima ukloniti što više žvake, a zatim to mjesto namažite kikiriki puterom te izvadite ostatke. Ako su vaša djeca bila nestašna i zalijepila naljepnice na namještaj ili posuđe, ne paničite zato što ih možete skinuti za nekoliko minuta. Jednostavno ih namažite puterom od kikirikija i obrišite krpom. Završili ste sa ljepljenjem i ostalo vam je ljepila na prstima? Stavite na njih malo putera od kikirikija i obrišite peškirom – i to je to!

Ukoliko ste za ručak pekli ribu onda vam je sigurno došlo muka od mirisa koji se širi kuhinjom. Stavite u ulje u kojem ste pekli ribu malu lopticu putera od kikirikija i ona će za nekoliko minuta upiti neprijatan miris. I na samom kraju, otkrićemo vam još jedan mali trik: sa puterom od kikirikija besprijekorno možete očistiti namještaj i odjeću od kože ili skaja. Sve što treba da uradite jeste da stavite malo putera od kikirikija na krpu i kružnim pokretima trljate po koži ili skaju. Na kraju miris putera od kikirikija prikrijte sa malo eteričnog ulja.

Izvor: Stvar ukusa

Podijeli ovo