Postoje neke biljke koje vas instantno vraćaju u djetinjstvo, a u našem slučaju tako je sa hortenzijama. Ova omiljena biljka naših baka stvarno je upečatljiva sa svojim raskošnim cvjetovima u jarkim bojama kao što su plava, ružičasta ili ljubičasta. Jednom kada ju ugledate odmah ju poželite za svoju baštu, a dobra vijest je da se ova veoma otporna biljka može uzgajati prilično lako.

Hortenzije mogu opstati na raznim mjestima. Iako bolje rastu na mjestima gdje ima više hlada u slučaju kada se uzgajaju u zemljama sa toplijom klimom, ipak im je potrebno nekoliko sati sunca dnevno. Kako bi brzo procvjetale pazite da im na početku dajete velike količine vode, a mogu se razvijati sasvim dobro i bez pretjeranog đubrenja.

Postoji šest vrta hortenzije koje se najčešće uzgajaju u Evropi i Americi, a sorta koja je najotpornija na sunce je Hydrangea paniculata. Iako se mogu uzgajati u skoro svim vrstama zemljišta hortenzije bolje uspijevaju u bogatoj, vlažnoj zemlji koja se može lako isušiti. Dodavanje komposta zemljištu prije sadnje može značajno pomoći rastu biljke, a sadnja je najbolja u proljeće kada prođu prvi mrazevi. Kada sadite hortenziju nemojte zaboraviti da stabljike i cvjetovi moraju biti zaštićeni od jakih vjetrova, tako da je bolje da izbjegavate sadnju na previše otvorenim prostorima gdje nema zaklona. Idealna je i sadnja na istočnoj strani zgrade što će osigurati da biljka bude u hladu tokom najjačeg popodnevnog sunca.

Prilikom sadnje pripazite da biljka ima dovoljno prostora za drenažu, odnosno odvod suvišne vode sa zelene površine. Ako je zemljište previše vlažno korjenje može početi da trune zbog čega na kraju i biljka može uvenuti.

Jedna od najljepših karakteristika hortenzija kao što je vrsta „Beskrajno ljeto“ je ta što možete mijenjati njenu boju u skladu sa svojim željama. Za početak, trebate testirati zemljište u svojoj bašti kako biste saznali njegovu kiselost i na taj način odredili koju vrstu i boju hortenzije treba zasaditi. Zemljište koje ima pH vrijednost ispod 6.0 (kiselo tlo) proizvešće plave cvjetove hortenzije, a zemljište sa pH vrijednošću većom od ove idealno je za ružičaste hortenzije. Na ovaj način možete uzgojiti hortenzije u boji za koju smatrate da će se bolje uklopiti u vašu baštu.

Iako postoje već pripremljene mješavine koje se mogu dodati u zemljište kako bi se osigurao uzgoj određene boje cvijeća to možete pripremiti i sami. Alkalne soli, alumnijijum sulfat i kompost sastavljen od lišća hrasta i borovih iglica odličan je za uzgoj plavih hortenzija, dok je kombinacija pepela od sagorenog drveta, vapna i đubriva sa visokom dozom fosfora odgovarajuća za roze hortenzije.

 

Podijeli ovo