Nema ništa gore od toga kada operete novu odjeću u veš mašini, a ona iz nje izađe za broj ili dva manja! Šta da radite kada vam se nova majica, haljina ili hlače stisnu u pranju? Tehnički, ne možete ih rastegnuti, ali možete pokušati da ih vratite u prvobitnu veličinu.

Pamuk

Za pamučnu odjeću koja se skupila u pranju potrebne su vam sljedeće stvari: dječiji šampon ili blagi omekšivač, mlaka voda, peškir i posuda ili lavabo. Stavite odjeću u posudu ili lavabo, napunite mlakom vodom i dodajte dvije kašike dječijeg šampona ili omekšivača. Ostavite da odstoji pola sata nakon čega odjeću možete oprati, a i ne morate, bitno je samo da je dobro osušite. Sušenje će vam ići brže i lakše ako odjeću položite na peškir i smotate tako da bude vlažna, a ne mokra. Tada je pažljivo odmotajte i položite da se suši. Obavezno zakačite krajeve ili rastegnite odjeću teškim predmetima za vrijeme sušenja.

Džins

Farmerke se rijetko stisnu u pranju, ali se i to zna desiti kada ih perete zajendo sa drugim materijalima. Ako su vam se vaše omiljene farmerke skupile postoje dva načina na koje možete pokušati da ih razvučete. Obucite ih i sjednite u mlaku vodu u kojoj trebate biti 15-20 minuta. U narednih sat vremena hodajte, čučnite i sjedite u tim farmerkama kako biste ih vratili u prvobitnu veličinu. Ukoliko vam to baš i ne zvuči lagano pokušajte ih rastegnuti isto kao i pamučnu odjeću.

Foto: Mireya Aguilera, Flickr.com

Kašmir i ostali materijali dobijeni od životinja

Napunite posudu ili lavabo mlakom vodom i dodajte jednu do dvije kašike sirćeta ili boraksa na jednu četvrtinu vode. U tu mješavinu stavite svoju odjeću i pustite da odstoji u njoj oko 30 minuta, a s vremena na vrijeme u vodi rastegnite majicu, haljinu ili hlače koje pokušavate spasiti. Nakon pola sata dobro iscijedite odjeću, a zatim je dobro rastegnite i stavite među peškire. Nakon toga ostavite da se osuši.

Ako novi džemper od kašmira još niste stavljali u mašinu za sušenje veša hladnom vodom navlažite gornji dio. To ćete najlakše učiniti ako vodu nalijete u flašicu sa raspršivačem i poprskate džemper. Nakon toga rastegnite džemper u dijelu ramena i na svaki kraj stavite knjigu zamotanu u peškir kako bi se materijal razvukao. Ostavite na hladnom mjestu da se osuši preko noći. Ukoliko vam je još uvijek malo tijesan, ponovite postupak s tim da ovog puta na svaki kraj džempera stavite dvije knjige umotane u peškir.

Sintetika

Šta da radite kada vam se skupi odjeća od poliestera? Kao prvo, u posudu ili lavabo stavite jednu kašiku šampona ili omekšivača na jednu četvrtinu vode koja mora biti mlaka. Neka stoji u takvoj mješavini 15-20 minuta. Ako je materijal osjetljiv ne smijete ga sušiti iscjeđivanjem i uvrtanjem tkanine. Dok je još uvijek mokar počnite ga nježno rastezati. Pritisnite ga teškim predmetima (kao što su knjige) dok se suši na vazduhu.

 

 

Podijeli ovo