Kada lišće krene mijenjati boju na jesen i postanemo okruženi najljepšim nijansama žute, crvene i narandžaste konačno se počinjemo privikavati na ideju da je novo godišnje doba definitivno započelo. Ali onog trenutka kada padne na zemlju, lišće počinje gubiti svoju čaroliju i znamo da nas čeka vikend neumornog čišćenja opalog lišća koje će uskoro svenuti.

Foto: nerv333/Flickr.com

Ali šta ako smo sve ovo vrijeme radili pogrešno? Američka Nacionalna Federacija za očuvanje divljine savjetuje da se radi upravo suprotno: sudeći prema njima lišće treba ostaviti upravo tamo gdje se nalaze- na zemlji!

Ovu tvrdnju oni podkrepljuju činjenicom da je opalo lišće važan dio svakog ekosistema, pa tako i onog u vašem dvorištu. Iako vam se možda estetski ne sviđaju gomile koje se nakupljaju na vašem malom komadiću raja, najbolje što možete učiniti jeste da prepustite prirodu da ide svojim tokom.

Slojevi lišća predstavljaju sklonište ili čak hranu za razne životinjice koje su važne za očuvanje prirodnog akosistema. Dobar primjer su larve leptira koje koriste slojeve lišća kao zaštitu tokom hladnijih mjeseci dok ne probiju svoju čahuru i postanu prelijepe životinje. Osim toga, lišće će se sa vremenom u potpunosti dezintegrisati i postati odlično đubrivo za zemlju.

Foto: Stanley Zimny/Flickr.com

Ukoliko želite ukloniti lišće sa prilaznog puta ili nekih drugih ograđenih područja svakako se pobrinite da to lišće odložite na gomilu komposta i tako čuvajte vašu baštu za budućnost!

Podijeli ovo