Svi se sjećamo onog uzbudljivog i zastrašujućeg osjećaja koji smo imali kada smo kupovali i uređivali svoj prvi stan. Tada smo se susretali sa toliko nepoznanica, a situaciju su još više pogoršavali savjeti roditelja, prijatelja i poznanika. Iako su svi vjerovatno bili dobronamjerni samo su nas još više zbunili jer nismo mogli razaznati koji bismo savjet tačno trebali poslušati.

Ono što je sigurno jeste da ćete u nekim stvarima pogriješiti i naučiti iz svojih grešaka, a tokom samog procesa ćete naučiti mnogo toga. Kako bismo vam barem malo olakšali naizgled mukotrpnu proceduru, donosimo nekoliko savjeta koji život znače. Srećno!

Šta TREBATE raditi

Tražite već korištene stvari

Namještaj je skup, pogotovo ako živite od početničke plate. Dobra vijest je da ne morate sve kupovati sami. Nemojte se ustezati da od mame i tate, tetaka, ujaka, bake, dede ili prijatelja koji se sele ili preuređuju stan zatražite da vam daju stvari koje im više ne trebaju i koje bi ionako bacili. Možete završiti sa odličnim dekorativnim detaljima na kojima ćete kasnije dugo biti zahvalni potpuno besplatno!

Foto: Pinterest

Razmislite o tome šta vam je stvarno potrebno naspram onoga što mislite da bi trebali kupiti

Ne kupujte stvari kao što je trpezarijski sto ili veliki televizijski set koji vas košta kao tri plate samo zato što mislite da ih trebate imati u svom novom stanu. Kada razmišljate o tome šta vam treba za vaš stan razmislite o svom stilu života, stvarima koje vas zanimaju i koje su vam potrebne na svakodnevnom nivou. Možda vam uopšte nije potreban veliki trpezarijski sto ali bi vam zato dobro došao poveći stolić u dnevnoj sobi. Možda vam društvo neće često dolaziti kući pa će udobna duboka fotelja biti puno bolja opcija od ogromne sofe koja se jedva uklapa u minijaturnu dnevnu sobu. Razmislite o svojim prioritetima i unaprijed izbjegnite greške.

Kupujte samo esencijalne komade i pričekajte sa ostatkom

Neke stvari koje su vam potrebne odmah kako biste mogli normalno funkcionisati, kao što su kauč, madrac, nekoliko tanjira i peškira svakako trebaju biti vaš prioritet ali nema potrebe da se odmah zanesete i kupite deset peškira, ili cijeli komplet tanjira. Kupujte polako, komad po komad i na taj način štedite dugoročno. Dio zabave kod uređenja stanja jeste to slatko iščekivanje i potraga za odgovarajućim detaljima koji će upotpuniti vaše gnijezdo tako da nema ni potrebe da odjednom uredite cijeli stan zar ne?

Foto: Pinterest

 

 

Podijeli ovo