Posjećujem razne sajmove, a na jednom sajmu moju pažnju su privukle rukotvorine gospođe Olje Kunovac iz Prijedora.  Njene rukotvorine plijene ljepotom i raznovrsnošću oblika, a izrađuje ih od papira posebnom tehnikom savijanja papirnatih štapića.

Gospođa Olja je rođena u Kijevu, Ukrajina, i sport ju je doveo na naše prostore. Ona je u svojoj domovini završila Fakultet fizičkog vaspitanja, diplomirani je profesor fizičkog vaspitanja i trener rukometa. U svojoj domovini bila je rukometašica, a rukomet je doveo na naše prostore. Prvo je igrala za klub u Šapcu, zatim u Milićima, a 2001. godine stiže u Prijedor na zahtjev uprave kluba. U Prijedoru se 2005. godine udala i postala majka.

Po završetku rukometne karijere susrela se sa problemom nezaposlenosti, ali se nije predala. Na nagovor svoji roditelja prije 4 godine zainteresovala se za korpe koje izrađuje komšinica iz Ukrajine tehnikom savijanja papira u štapiće. Iz radoznalosti je pokušala da izradi ukrasne flaše za slave, navijačke flaše, male korpice i njeni radovi su bili dobro prihvaćeni u novoj sredini.

Upornom vježbom, praćenjem tutorijala na youtubu, korpicu po korpicu je izrađivala i njeni radovi su bili sve bolji, raznovrsniji po oblicima i ljepši. Sada u svojoj ponudi ima izuzetno lijepe lampe, korpe za veš, vazne, korpe za igračke i još mnogo drugih predmeta.

Zahtjevna tehnika izrade

Od gospođe Olje sam saznala koliko je ova tehnika izrade zahtjevna i koliko dugo je potrebno za izradu i najmanjih predmeta.

„Sve rukotvorine izrađujem od papira. Novinski papir prvo isječem na trakice, a zatim svaku trakicu smotam u štapić i to na poseban način. To iziskuje mnogo vremena i strpljenja. Kada su papirnati štapići spremni počinjem da pletem određen predmet. Najviše rada zahtjeva izrada papirnatih štapića. Za jednu malu korpicu potrebno je oko 200 štapića. „ – objašnjava gospođa Olja.

Nakon što je izradila predmet od papirnatih štapića pristupa se bojenju. Predmete koje izrađuje po narudžbi boji po želji kupca. Neke od izrađenih predmeta dodatno ukrašava dekupaž tehnikom, posebno dekorativne predmete. Kako bi predmeti bili što trajniji izrađeni predmeti se lakiraju, a koristi lak koji ne sadrži otrovne materijei nema mirise. U poslu oko izrade predmeta najviše joj pomaže suprug, dok ona izrađuje predmete on boji i lakira izrađene predmete. Nakon lakiranja predmeti se suše i poslije su spremni za upotrebu. Ova tehnika omogućava da ovako izrađeni predmeti dugo traju.

Poslednje tri godine izlaže na raznim sajmovima u Prijedoru, Gradišci i Novom Gradu i naišla je na veliku zainteresovanost za svoje rukotvorine. Kupci prepoznaju rad i kreativnost koji ulaže u svoje radove, a njena najveća nagrada je zadovoljstvo kupaca.

Intervju priredila Ranka Vojnović

Podijeli ovo