Ako planirate prodaju stana za par mjeseci, ili u toku narednih pet godina, trebate pažljivo isplanirati šta sve treba renovirati ili dodati kako biste postigli maksimalnu vrijednost nekretnine. Iako postoje određene renovacije koje su uvijek isplative zato što će dobro izgledati kod potencijalnih novih kupaca (kao što je na primjer slučaj sa ugradnjom drvenog poda) pojedini projekti jednostavno nisu vrijedni vašeg truda zato što na kraju neće bitno uticati na vrijednost doma.

Jedna od najvećih zamki u koju upadaju vlasnici domova je ugradnja dodatnih dijelova prostorije ili namještaja koji ustvari nisu potrebni. Slično je sa dekoracijom: započnete proces tako što promijenite osvjetljenje i već u sljedećem trenutku zatičete sami sebe kako ste ispremetali gotovo sve stvari u sobi. Iako možda zvuči čudno, u uređenju enterijera postoji nešto što se zove pretjerana dekoracija doma. Potpuno redizajnirana kuhinja možda zvuči primamljivo, ali sigurno ne želite da troškovi premaše vaš konačni profit. Ključ je u dobroj mjeri: trebate impresionirati kupce i izdvojiti se, ali istovremeno nema razloga da pretjerujete i kasnije se hvatate za glavu kada vidite koliko ste se odmakli od inicijalnog budžeta. Istraživanja su pokazala da su sljedeće tri renovacije u domu potpuno nepotrebne prije početka procesa prodavanja kuće, osim ako nemate višak para za bacanje.

Jacuzzi: jedna od onih stavki za koju većina pogrešno misli da donosi veliki plus pri kupovini nekretnine je jacuzzi kada. Iako smo preko filmova stekli sliku kako uz skupu i luksuznu kuću neizbježno ide ova kada sa vrućom vodom, njen dodatak na terasi ili u dvorištu se u stvari skoro nikada na kraju ne isplati vlasniku koji prodaje stan. Vrlo je moguće da je stavka „stalno održavanje” ona koja je u toj priči presudna.

Foto: Dirkven22/Flickr.com

 

Podijeli ovo