Dnevna soba treba da bude jedno od najudobnijih mjesta u stanu. Pri uređenju ste se za početak sigurno pažljivo odlučili za kolorit koji će dijelovati umirujuće i toplo. U skladu sa tim ste ofarbali zidove, odabrali kauč i fotelje, kao i ostale komade namještaja različitih tekstura. Nakon što ste završili sa krupnim stvarima, na red su došle razne dekorativne sitnice kojima ste dnevnoj sobi dali dašak osobnosti.

Ako ste u procesu uređenja shvatili da vam nešto nedostaje, ali niste sasvim sigurni šta bi to moglo biti možda je riječ o tabureu. On je odličan i dekorativni detalj koji može biti višestruko koristan kao podloga za ostavljanje različitih stvari ili mjesto gdje na kraju napornog dana možete odmoriti noge.

Tabure je bio omiljen na francuskom dvoru u 17. vijeku i označavao je poseban status pa je tako kralj Luj XIV na njemu sjedio dok je primao zvaničnike i druge važne goste. Ovaj komad namještaja bio je rezervisan isključivo za plemstvo, tako da je odluka regentice Ane od Austrije da pokloni dva taburea damama koje nisu bile iz kraljevske porodice izazvala pravu buru na dvoru.

Izbor taburea za dnevnu sobu danas nije toliko skandalozan, već vrlo dobrodošao dodatak dekoru jedne dnevne sobe. Nadamo se da će vas naša današnja galerija inspirisati da se i sami odlučite za jedan zanimljiv model.

 

Podijeli ovo