Kuća je definitivno najsigurnije mjesto gdje se trebate skloniti tokom olujnog nevremena. Problem je u tome što ipak nećete biti toliko zaštićeni koliko ste mislili.

Istraživanja su pokazala da se otprilike jedna trećina nesreća koje su izazvane udarom munje dešava unutar doma. To znači da stvarno trebate biti oprezni i pridržavati se određenih pravila o tome šta ne biste trebali raditi dok ste kod kuće tokom trajanja oluje sa grmljavinom. Vjerovatno ste čuli ili pročitali priče o tome kako munja ponekada udari u krov i izazove prekid struje, ali posljedice mogu biti i mnogo gore od toga.

Kada vidite da se oblaci nakupljaju na nebu, izvadite omiljenu društvenu igru na sto, zgrabite neku dobru knjigu sa police ili napunite tablet sa kojeg želite nešto čitati, ali ovih šest radnji obavezno izbjegavajte.

Tuširanje

Ako munja udari u vašu kuću njen elektricitet može putovati kroz cijevi, a samim time potencijalno i do vas dok se tuširate. Vodovodne cijevi u domu samo su alternativna ruta za munju da dospije tamo gdje joj je bio cilj od početka- zemljane podloge.

Foto: coolcabin.co.uk

Podijeli ovo