Svako malo se na domaćoj umjetničkoj sceni pronađe neko ko se izdvaja po svom radu i estetici, a Kućica je tu da požuri i „ugrabi” intervju kako bi saznala što više detalja. Ove sedmice smo pričali sa djevojkom čije je umjetničko ime Little Wing o njenim handmade predmetima koji su prvenstveno inspirisani mudrostima i tradicijom indijanskih plemena. Ko je tačno ova djevojka čiji rad već neko vrijeme sa zadovoljstvom pratimo saznajte u sljedećim redovima.

Za početak nam reci ko tačno stoji iza brenda i kako si se počela baviti izradom predmeta iz tvoje kolekcije?

Iza brenda Little Wing stoji moja malenkost, a upoznavanja radi ime mi je Jelena Ristić, student sam 4 godine geografije na Prirodno matematičkom fakultetu u Banja Luci.

Svaki početak, naravno, tražio je najprije ideju, koja obično bude rezultat kreativnog duha, koji kao pokretač leži u svima nama. Kod nekih on nikad ne spava, a drugi opet trebaju nešto da ga probude. Upravo tako nastaju neki zanimljivi hobiji, a ne rijetko se desi da oni postanu i posao. Tako je bilo i sa mnom, kreativnost je dio moje DNK, i stalno od mene traži angažman.

Foto: Little Wing

 

Koliko dugo već postoji brend Little Wing i kako su izgledali tvoji rani počeci? Jesi li od malih nogu bila zainteresovana za izradu nakita i aksesoara?

 

Brend je nastao prije četiri godine izradom prvog dreamcatcher-a, a sama izrada krenula je spontano baš kao i ime brenda „Little Wing“ koje je inspirisala istoimena pjesma Jimi Hendrixa i opčinjenost Sioux plemenima.

Dugo vremena sam željela nabaviti hvatač snova, ali nigdje u gradu i okruženju nisam uspjela pronaći nešto tako specifično. Zato sam došla na ideju da ga sama napravim. Pronašla sam upustva preko Interneta, gledala tutorijale i slike nekih varijanti autohtonih i komercijalnih radova, proučila i sama počela da izrađujem hvatače najprije za sebe, a kasnije, kako sam usavršavala tehniku i za prodaju.

Od kako znam za sebe, uvijek sam voljela da nešto pravim i dizajniram. Iako sam u  školovanju krenula u drugačijem pravcu, ljubav prema umjetnosti i dizajniranju je ostala i do dan danas.

 

Foto: Little Wing

Koje predmete voliš najviše izrađivati? Sve je, kao što znamo, počelo od dream catcher-a. Da li i dalje njih najrađe praviš?

Da, sve je počelo od njih i oni su zaštitni znak moga brenda. Svaki dream catcher ima svoju osnovnu ulogu a to je da „hvata loše snove“ .

Izgled i dizajn samog dream catchera su beskonačan izazov. Tako da rijetko ponavljam iste modele dream catcher-a. Trudim se da se svaki proizvod razlikuje od onog prijašnjeg kako po veličini tako i po bojama.

Foto: Little Wing

Foto: Little Wing

Foto: Little Wing

Svi predmeti koje izrađuješ duboko su povezani sa indijanskom tradicijom i motivima. Smatraš li da imamo mnogo toga naučiti od njih i njihovog načina života?

Glavna motivacija za izradu boemskog nakita i ostalih boho predmeta proizilazi iz ljubavi i divljenja prema kulturi Američkih Indijanaca i njihovom načinu življenja i vjerovanja. Bili su okrenuti više prema prirodi za razliku od nas, poštovali su je i divili joj se. Takođe su bili dosta kreativan narod, koji su koristili obične stvari iz svog okruženja kao što su: drvo, koža, kost, kamen…itd. te od toga pravili fascinantne predmete kako za ukras, odjeću tako i za oružje, oruđe i sl.

Mi danas možemo preuzeti bar njihov način razmišljanja, a to je da sačuvamo prirodu jer nam toliko toga daje za kvalitetan život u ovom tako reći tehnološkom mračnom dobu. Sjedinjavanje sa rijekom, planinom, šumom, morem može od nas učiniti plemenitija bića.

Foto: Little Wing

Često radiš sa akrilnim bojama, da li ti je to omiljena tehnika?

Prije nastanka samog brenda bavila sam se rekreativnim crtanjem i slikarstvom, pa su akrilne boje, poslije akvarela, jedna od mojih omiljenih tehnika. Prije sam crtala po platnu i papirima, a sada sam slikarsko platno zamijenila za krojačko platno i tkaninu, na kojima iscrtavam razne motive, te ih kasnije u daljem procesu pretvaram u torbe, ruksake ili futrole za mobilne telefone. Na taj način spajam ugodno sa korisnim, jer ja i dalje slikam i stvaram, ali sam našla drugačiji način da unovčim svoje radove.

Foto: Little Wing

Foto: Little Wing

Primijetili smo da u posljednje vrijeme eksperimentišeš sa kolažima i da si napravila kolekciju papirne umjetnosti u sklopu koje su predstavljene razne biljke. Možeš li nam reći nešto više o tom projektu?

To je novi projekat na kojem radim u zadnje vrijeme, nešto sasvim neobično i zanimljivo a opet u duhu Little Winga. Kao što smo već rekli, kaktusi su uglavnom vodeći motivi, ali ovde uspijevam da ubacim i neke druge biljke koje inače služe kao dekor u prostoru. Neki ljudi vole biljke i rado bi ih imali u stanu, ali nisu baš previše odgovorni da ih zalijevaju svaki dan. Za njih imam rješenje, svoje omiljene biljke mogu da imaju u stanu, na radnom stolu, kao slike ili čestitke… i ono najbitnije, nije ih potrebno zalijevati, a one će uvijek biti lijepe.

Ideja za ovo je došla od ručno rađenih čestitki, koje sam jedno vrijeme i sama pravila. Pošto mnogo volim biljke, nije bilo teško naći inspiraciju i u njima, pa je tako nastao i jedan kolaž, koji u sebi sadrži nekoliko vrsta raznog ukrasnog bilja… među kojima su i kaktusi naravno.

Za sada, ovakve kolaže prodajem samo preko online shopa, ali uskoro planiram da to ponudim i na svom fb profilu za domaće kupce.

Foto: Little Wing

Foto: Little Wing

Foto: Little Wing

Foto: Little Wing

 

Kaktus je veoma čest motiv koji iscrtavaš na predmetima koje izrađuješ. Da li je na pomolu neka kolekcija koja će sadržavati samo motive kaktusa?

Kaktus je fascinantna biljka. Naizgled su tako hladni i beživotni, prati ih neutemeljeno loš glas da donose lošu energiju i slično, ali kod njih osvaja jedan izuzetan momenat. Ukoliko im pronađete pravo mjesto gdje će dobiti potrebnu količinu svjetlosti i date im odgovarajuću njegu u vidu prihvatljive količine tečnosti, počeće vam vraćati a učiniti da kaktus procvijeta nije mala stvar. To vam je kao sa šutljivim i povučenim  ljudima, ako pronađete put do njih, možete dobiti prijatelja za čitav život.

Foto: Little Wing

 

Foto: Little Wing

Za kraj, ispričaj nam nešto o svojim budućim planovima. Znaš ono klasično pitanje sa intervjua: gdje vidiš Little Wing u narednih pet godina?

Ovo je samo hobi za mene, nešto što radim iz ljubavi i u slobodno vrijeme, još uvijek studiram i u budućnosti se pored umjetnosti planiram baviti poslom u mojoj struci. Naravno, sa ovim ću se nastaviti baviti sve dok imam inspiracije i volje za rad, kako za nove kreacije tako i za usavršavanje nekih tehnika.

Prošle godine, negdje u ovo doba, otvorila sam online shop na etsy-u gdje svoje radove i kreacije plasiram i na strano tržište. Za pet godina, Little Wing vidim  kao poznat i uspješan brend  koji iza sebe ima pozamašan broj prodaja i pozitivnih ocjena shopa.

Jelenine radove možete pogledati na njenoj službenoj Facebook stranici.

 

Podijeli ovo