Lampa je jedan od onih detalja u domu sa kojima imate poprilično prostora za eksperimentisanje. Dizajneri se poigravaju sa raznim formama i pronalaze inspiraciju u širokom spektru materijala, a jedan od dizajnera koji nam je posebno zanimljiv po svojoj estetici u posljednje vrijeme je Arturo Alvarez.

Ovaj španski dizajner već dvije decenije kreira lampe inspirisane prirodnim svjetlom i okruženjem, a online magazin „Azure” nazvao ga je jednim od trenutno najvećih eksperata za iluminaciju na svijetu. Njegov posljednji dizajn, lampa naziva „Pili” nije nas iznevjerio, već je ponovo pokazao zašto se Alvarez smatra jednim od najvećih majstora zanata.

Foto: arturo-alvarez.com

Nakon prošlogodišnjeg trijumfa na sajmu namještaja u Milanu, kada je predstavio svoju seriju hipnotizirajuće rasvjete sastavljene od žičane skulpture u obliku lica i sijalice koja se klati, Alvarez se i ovaj put odlučio za neuobičajen oblik koji se najbolje može opisati kao klupko zapetljane vunice smještene na vrhu 4 izdužene metalne igle za štrikanje.

Foto: arturo-alvarez.com

Na „Pili” lampi nema ništa uobičajeno, počevši od abažura za koji se čini da je napravljen metodom nasumičnog slaganja niti od nehrđajućeg čelika. Radi se u stvarnosti od jednoj velikoj niti koja je isprepletena tako da odaje utisak volumena i oblikom podsjeća na gomilu vunice ili mali oblak (što opet upućuje na Alvarezovu opčinjenost oblicima iz prirode).

Foto: arturo-alvarez.com

U centru ovog neobičnog čeličnog klupka smještene ja LED sijalica koja stvara zanimljive refleksije zajedno sa nitima, a dizajner je time želio postići efekt svjetlosti koja „bježi” od lampe.

„Pili”  lampa visoka je 60 cm i dolazi u jednoj, bijeloj boji.

Foto: arturo-alvarez.com

Foto: arturo-alvarez.com

Izvor: gradnja.rs

Podijeli ovo