Jedno je sigurno: bijela boja zidova nikada neće izaći iz mode. Ona podsjeća na prazno slikarsko platno po kojem se mogu dodavati razni detalji, te je stoga oduvijek bila izuzetno popularan izbor pri uređenju doma. I pored činjenice da jednu sobu čini vedrom i prozračnom, bijela boja ima  i jednu negativnu stranu: nakon određenog vremena može se početi činiti kao izuzetno monotona. Ona pogotovo teško pada onima koji vole eksperimentisati sa različitim uzorcima, bojama i teksturama.

Foto: jutarnji.hr

Najčešći način da napravite brzu promjenu i transformišete zidove je farbanje ili stavljanje tepete, ali postoji još jedna trenutno izuzetno popularna metoda koja će vam pomoći da dobijete zaista jedinstven izgled dnevne sobe ili neke druge prostorije.

Umjesto da dodajete na postojeće zidove, odlučite se za obrnutu metodu i „oduzmite” od postojećeg dekora tako što ćete se vratiti korjenima i oživiti originalan izgled i strukturu stana. Ovo se pogotovo efikasno može uraditi u starinskm objektima koji kao prosto da čekaju da otkrijete njihov izvorni šarm.

Foto: jutarnji.hr

Skidanjem nakupljenih slojeva tapete ili farbe možete naići na zanimljivu opeku, zid ili grede koje su izuzetno zanimljiv arhitektonski element. Čak i ako se dogodi da skinete sve slojeve i ne naiđete na nešto od navedenog ispod, dobićete neujednačenu grubu površinu zanimljive teksture i dramatičnog izgleda.

Kada vidite šta ste dobili, zapitajte se kako biste na najbolji mogući način mogli iskoristiti tu površinu u svom dekoru. Sa svakim skidanjem sloja boje ili tapete otkrivate dio istorije prostora gdje živite i bilo bi šteta da to ne iskoristite.

Foto: jutarnji.hr

Rustikalni zidovi odlično se mogu kombinovati sa modernim materijalima kao što su nehrđajući čelik, čiste boje poput bijele i crne kao i namještaj u neutralnim kolor varijantama. Donosimo vam odlične prijedloge kako bi se ovaj „savršeno nesavršeni” dekor mogao iskoristiti i u vašem domu.

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Izvor: jutarnji.hr

Podijeli ovo