Stepenice nisu samo tu da nas vode iz jedne u drugu tačku, sa donjeg na gornji sprat, već često mogu biti i izuzetno zanimljiv dekorativni detalj. Nema boljeg dokaza za to od nekih od najljepših svjetskih destinacija koje krase stepenice za koje nam se ponekad čini da prkose svim mogućim zakonima gravitacije. Od antičkih do modernih struktura, pogledajmo neke od nazanimljivijih stepenica na svijetu.

Stepenište Ha’ikū (Oahu, Havaji)

Ovo stepenište koje nosi istoimeni naziv kao i čuvena pjesma grupe „Led zepelin” sastoji se od ukupno 4 000 stepenica koje vode ka središtu planinskog lanca  Ko’olau na jednom od havajskih ostrva Oahu.

Foto: jutarnji.hr

Tiger & Turtle Magic Mountain (Duisburg, Njemačka)

Možda liči na voz smrti u nekom džinovskom luna parku, ali na ovim stvarno impresivnim stepenicama nećete se moći voziti već ćete morati hodati. Stepenicu se konstruisali njemački umjetnici Heike Mutter i Ulrich Genth, a poduža šetnja će vam obezbijediti jedan od najljepših pogleda na njemački grad Duisburg.

Foto: jutarnji.hr

Planina Heaven’s Gate (Zhangjiajie, Kina)

Nešto najsličnije prolazu u raj nalazi se u sklopu planine „Rajska kapija” (Heaven’s Gate) u okviru kineskog Nacionalnog parka Tianmen. Do ove prirodne rupe u stijenama sa čijeg vrta možete gledati na obje strane planina dolazi se putem stepenica.

Foto: jutarnji.hr

Chand Baori (Abhaneri, Indija)

Ovaj spomenik koji se nalazi na sjeverozapadu Indije, jedan je od najstarijih i najpoznatijih u ovom dijelu Azije. Izgrađen je između 800. i 900. godine nakon Hrista i sadrži oko 3500 stepenica koje se spuštaju do 30 metara u dubinu i tako stvaraju nevjerovatan efekt.

Foto: jutarnji.hr

Santorini, Grčka

Ostrvo Santorini već dugo je popularno među trendsterima iz cijelog svijeta, a kada pogledamo slike na kojima su prikazane bijele kuće sa plavim krovovima i kristalno čistim morem u pozadini ne čudi nas ni zašto. Strme ulice ovog popularnog ostrva u Egejskom moru kriju i veliki broj stepenica koje ćete morati savladati kako biste mogli uhvatiti sliku nezaboravne panorame.

Foto: Pixabay.com

 

El Peñon de Guatape (Medellin, Kolumbija)

Radi se o stijeni koja je visoka preko 2 000 metara i koja već dugo vremena važi za jednu od najvažnijih turističkih atrakcija u ovom dijelu Kolumbije. Posjetioci se do vrha penju preko više od 600 stepenica, ali nagrada koja ih dočeka na kraju je i više nego dovoljna.

Foto: jutarnji.hr

Universe Cascade (Dumfries, Škotska)

Jedne od najzanimljivih stepenica krije i škotski „vrt kosmičke spekulacije” (Garden of Cosmic Speculation). Ove stepenice naziva „Universe Cascade” dizajnirao je bračni par Jencks koji je bio inspirisan razvojem svemira tokom miliona godina.

 

Foto: jutarnji.hr

Galerija zanimljivih stepenica:

Izvor: jutarnji.hr

Podijeli ovo