Male kuhinje mogu biti prava noćna mora za vlasnike. U jednom ograničenom prostoru mora stati jako mnogo prijeko potrebnih stvari koje prosto ne možete izostaviti tako da se vrlo lako možete naći u škripcu. Sa pravom dozom organizacije postoji mogućnost da izbalansirate malu veličinu kuhinje i kolekcije svih onih elemenata koje želite ubaciti. Imaćete i prostora da ovoj prostoriji date osobnost tako da reflektuje vaš sopstveni stil uz nekoliko jednostavnih trikova.

Novi početak

Za početak, bacite sve što ste mislili o minijaturnim kuhinjama kroz prozor i krenimo od nule. Male kuhinje imaju podjednako potencijala da budu šarmantne kao i velike kuhinje. Pošto vizuelni nered može umanjiti već ionako malen prostor, pristupite redizajnu male kuhinje sa idejom da stvari ostanu jednostavne. Dobićete jednostavnost tako što ćete gornje ormariće srediti i ukloniti sve nepotrebne stvari koje su se samo gomilale tokom vremena. Iskoristite do tada neupotrebljeni prostor, kao što je goli zid, prostor između ormarića i plafona ili praznu ploču ispod prozora kako bi ste nasumično dodali dekor. Uniformisanost takođe proizvodi jednostavnost kao što se može vidjeti u monohromatskoj paleti boja i grupisanju sličnih predmeta. Na primjer, možete kreirati vizuelni kontinuitet tako što ćete upariti predmete kao što su dekorativni tanjiri, korpice od trske ili grupa fotografija sa crnim ramovima.

Foto: Pinterest

Boja

Boja igra bitnu ulogu pri dekorisanju bilo koje prostorije, pa tako i kuhinje. Ako kuhinju okupate u odgovarajućoj paleti boja, dobićete vizuelni dojam prostrane i ugodne prostorije. Za hrabar i neočekivan dizajnerski dodatak i odmicanje od standardnih metoda kao što je farbanje u bijelu boju, razmislite o jednom zidu u jarkoj boji. Zid koji odmah privlači pažnju dodaje dubinu i stil pa čak i naglašava arhitektonske elemente svake prostorije.

Alternative

Ako ipak niste za neku jarku boju, razmislite o osvjetljenju i da li je odgovarajuće za tu vrstu prostorije. Kako biste dodali boju bez farbanja zidova to možete učiniti kroz dodatak zavjesa u jarkoj boji ili šarenog tepiha. Ovi jednostavni dodaci mogu igrati veliku ulogu u stvaranju ugodnog i zanimljivog dojma u kuhinji formalnog, klasičnog ili modernog stila.

Foto: Martin Moore

 

Dvostruka upotreba

Sve u maloj kuhinji bi trebalo imati dvostruku upotrebu, tako da regal i police ne bi trebali služiti samo za držanje posuđa. Sa odgovarajućom stilizacijom, lebdeće police ili ormarići sa staklom na vratima mogu se lako transformisati u šik podloge za držanje kuvarica ili nekih drugih zanimljivih dekorativnih detalja za kuhinju. Ako je prostor za skladištenje stvari ograničen, onda unesite samostojeći regal koji može poslužiti kao polica ili mjesto gdje ćete držati kutiju sa začinima.

Podijeli ovo