Sjećate li se kada ste zadnji put napravili inventar začina u vašoj kuhinji? Vjerovatno je to zadnja stvar na koju pomišljate pored svih ostalih prečih obaveza kao što su kuvanje i čišćenje, ali stručnjaci upozoravaju da bi se neki začini trebali mijenjati svakih šest mjeseci.

Ovo se ne odnosi na začine kao što su so i biber koji su dugotrajniji i koje najčešće koristimo u kuhinji, tako da nove zalihe kupujemo češće nego što je to slučaj sa ostalim začinima.  Dobra organizacija i redovno bacanje starih začina imaće veliki uticaj i na ukus obroka koje pripremate. Donosimo vam par savjeta koje možete primijeniti već danas kako biste organizovali svoju policu sa začinima na najefikasniji mogući način.

Pregledajte sa čime raspolažete

Nemojte da vas kolekcija kutijica i bočica prevari na prvi pogled, već dobro pregledajte sve etikete i iščitajte sastojke zato što postoji mogućnost da vam na polici mjesto zauzimaju dve kutijice sa istim začinom od kojih je jednom vjerovatno istekao rok trajanja. Imate pet različitih vrsta soli na policama ali stalno koristite jednu istu? Odvojite sve one začine koje rijeđe koristite i na policama ostavite samo one koji su vam često potrebni.

Foto: lizabarbiza/Shutterstock.com

Podijeli ovo