Ako su vam dosadile jednolične police pravougaonog oblika rezervišite ovaj vikenda za projekt kreiranje veoma zanimljive okrugle police za zid. Biće vam potrebna iznenađujuće mala količina materijala i nekoliko sati slobodnog vremena.

Foto: napravisam.rs

Potrebni materijal:

Materijal:

lesonit

daska debljine 2,5cm, širine 15cm i dužine 2,5m

10 šarafa za drvo

boja

poliuretanski lak

2 kukice za kačenje (opcija)

 

Potrebni alat:

testera

bušilica

trougao

2 stege (ili par ruku za ispomoć)

 

Postupak

Korak 1: Za početak isjecite 2 trake lesonita na dimenzije 15 x 120cm i sa svake strane traka izmjerite i olovkom označite mjeru od 7,5 cm.

Foto: napravisam.rs

Foto: napravisam.rs

Korak 2: Kako biste napravili osnovnu okruglu strukturu potrebno je da spojite trake lesonita tako da se njihovi krajevi preklapaju 7,5 cm i da ih na krajevima pričvrstite sa stegama. U ovom postupku važno je da pripazite na to da sjajna strana lesonita bude sa spoljnje strane. Nakon postavke stege na jedan kraj polako i pažljivo savijte dva kraja tako da lesonit ne pukne. Preklopite ih 7,5 cm i zatim stegnite sa stegom.

Foto: napravisam.rs

Korak 3: Nakon što ste napravili krug potrebno je da premjerite prečnik i provjerite da li je njegova dužina 72 cm. Isjecite dasku na tu dužinu i postavite ju u sredini obruča tako da predstavlja horizontalni dio police. Potrebno je da dasku pričvrstite sa po 2 šarafa sa obje strane.

Foto: napravisam.rs

Korak 4: Premjerite 2 daske koje će stajati vertikalno kao što možete vidjeti na slici. Jednu stranicu gornje daske isjecite pod uglom od 30 stepeni i pobrinite se da dobro prianja na šper ploču, a ravna strana treba da nalegne na horizontalnu dasku. Donju vertikalnu dasku trebate isjeći ravno budući da će stajati na sredini kruga.

Foto: napravisam.rs

Korak 5: Ovo je korak u kojem trebate postaviti vertikalne daske na poziciju koju ste za to prethodno predvidili i zatim ih pričvrstiti sa po 2 šarafa na oba kraja.

Foto: napravisam.rs

Korak 6: Došli smo do finiša. Zakucajte ekser u zid i okačite policu na njega ili postavite nekoliko kukica za kačenje za zadnje strane kako biste dobili veću stabilnost. Daske možete dodatno prefarbati sa masnijom farbom za dodatni efekt.

Foto: napravisam.rs

Foto: napravisam.rs

Izvor: napravisam.rs

Podijeli ovo