Ako ste se pripremili na zahtjevni zadatak organizacije i čišćenja frižidera, trebate sami sebi dati dobro zasluženo tapšanje po leđima. Ali nakon što ste bacili sve namirnice kojima je istekao rok trajanja i očistili police tako da po prvi put nakon dugo vremena izgledaju besprijekorno vjerovatno ćete se zapitati: koji je najbolji način da sve dobro organizujete? Da li je stvarno bitno gdje šta stoji?

Odgovor na ovo pitanje je samo jedan: naravno da je bitno.

Kada organizujete frižider dobro je da se poslužite sa primjerima iz profesionalnih i restoranskih kuhinja koji organizuju frižider na najfunkcionalniji mogući način. Oni se pri tome služe znanjem o temperaturi koja je optimalno za očuvanje različitih namirnica.

Stvari koje se ne trebaju kuhati kako bi bile sigurne za jelo (kao što su ostaci od ručka na primjer) obično se stavljaju na gornje police, a sve drugo se organizuje na donjim policama u skladu sa temperaturom na kojoj se trebaju kuhati. Pri tome se namirnice koje se trebaju pripremati na najvećim temperaturama (kao što je piletina) stavljaju u najnižu ladicu.

Ako usvojite ovakav sistem organizacije, skoro je nemoguće da se izmješaju mirisi i druga različita svojstva namirnica koja bi mogla uticati na njihovu kvalitetu pri pripremanju obroka.

Kako da na najlakši način usvojite ovu vrstu organizacije? Pratite sljedeću strategiju koja se sastoji od nekoliko jednostavnih principa, prilagođenih konfiguraciji prosječnog kućnog frižidera.

Foto: thekitchn.com

Podijeli ovo