Narandžasta je jedna od najkontroverznijih boja u spektru, ali toplina i vedrina koju ona unosi čine ju veoma zanimljivom za dekoraciju doma. Narandžasta je mješavine žute i crvene boje i nosi ono najbolje od obje. Postoje razne nijanse od skoro crvene do izuzetno svjetle koja graniči sa žutom. To je bola zalazaka sunca i tropskog voća, a asocira na hrabrost i vesele emocije.

Tradicionalno se za narandžastu smatra da uvećava apetit, stimuliše aktivnost i socijalizaciju. U dekoru se može koristiti u jarkoj varijanti na malom prostoru ili predmetu, a popularna je i prigušena verzija farbe za zidove.

Odlično izgleda u kombinaciji sa plavom, od mornarske do tirkizne, a vrlo je kompatibilna i sa sivom. U svom blažem obliku može se odlično uklopiti sa smeđom, a trenutno su posebno popularne njene rustikalne terakota verzije i nijanse boje breskve koja se često koriste za trpezariju.

U svojoj jarkoj, prodornoj verziji predstavlja jednu od najodvažnijih boja u spektru. Ljudi prema njoj obično imaju izrazito negativna ili pozitivna osjećanja, a ovo su neki od načina na koji ovu izuzetno zanimljivu boju možete iskoristiti u svom domu.

Zidovi

Blaža varijanta boje može biti odlična u kombinaciji sa efektnim tepihom, a i predstavlja najmanje riskantnu verziju koja će se odlično uklopiti u većinu prostorija. Dobar je izbor za prostorije koje nisu pretjerano dekorisane i opremljene sa namještajem jednostavnih linija.

Foto: houzz.com

Podijeli ovo