Malo je stvari koje tako dobro asociraju na toplinu doma kao što je to slučaj sa zidovima od cigle. Lažni zidovi ili tapete na kojima su vjerodostojno predstavljene cigle u najčešće crvenoj, rustikalnoj boji pravi su dekoraterski hit već godinama i ne čini se kako će njihova popularnost skorije jenjavati. Zid od cigle već odavno nije više rezervisan samo za ljubitelje ultra popularnog industrijskog stila, već će se svidjeti svima onima koji u domu vole prirodne elemente i boje. Ako ste i vi fan zidova izrađenih od ovog materijala, evo nekoliko stvari o kojima treba razmisliti prije ugradnje.

Zaštita

Možda na prvu izgledaju veoma izdržljivo, ali zidovi od cigle mogu biti veoma krhki i porozni što dovodi neminovno do pretjeranog nakupljanja vlage i postepenog propadanja zida. Ako se cigle sa vremenom počnu mrviti to može dovoditi do nereda koji se ne čisti lako. Kako biste izbjegli tu situaciju potrebna vam je odgovarajuća zaštita sa kvalitetnim slojem zaštitnog sredstva ili impregnacijskim premazom za spriječavanje nakupljanja vlage iz zraka. Ukoliko se zid od cigle nalazi u kuhinji, preporučuje se da se dio na koji često pršće ulje prilikom kuvanja dodatno zaštiti sa staklom kako sa vremenom cigla ne bi upila masnoću i potamnila.

Foto: jutarnji.hr

Čišćenje

Ukoliko se odlučite na ovaj vizuelno veoma efektan zid, budite spremni na nimalo jednostavan proces čišćenja. Bogata tekstura cigle donosi sa sobom problem u vidu niza neravnina i rupica koje su pravi mamac za nakupljanje masnoće, prašine i drugih nečistoća. Preporučuje se redovno čišćenje, a to je najbolje raditi sa krpama od mikrofibera sa kojima ćete efikasno ukloniti većinu nečistoća. Većina modernih usisivača dolazi sa nastavkom za usisavanje uskih prostora koji se mogu iskoristiti za temeljno čišćenje zavučenih kutaka između ciglenih blokova.

Foto: jutarnji.hr

Nadograđivanje

Sigurno ćete u nekom trenutku poželiti da dodatno uljepšate cigleni zid sa ugradnjom dodatne police, slike ili nekih drugih ukrasa. Bilo bi dobro da za ovaj poduhvat pozovete majstora budući da je prilično grubu teksturu cigle veome teško bilo šta okačiti. Ukoliko se sami odlučite za to, imajte na umu da će se cigla mnogo mrviti prilikom bušenja tako da morate veoma pažljivo rukovati sa bušilicom i staviti ju na najmanju brzinu prilikom bušenja. Preporučuje se i da prije bilo kakvog bušenja dobro isplanirate cijeli raspored postavke, kako ne bi moglo kasnije doći do greške. Dobra ideja je i ugradnja jedne plitke police na koju se zatim po želji mogu mijenjati umjetnine ili dekorativni detalji, tako da nećete morati uvijek iznova bušiti osjetljivi zid.

Foto: jutarnji.hr

Izvor: jutarnji.hr

 

Podijeli ovo